ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: Συνεδρίαση σε φόντο… ΔΝΤ

11:30 - 14 Ιαν 2016 | Οικονομία
Eurogroup: Συνεδρίαση σε φόντο… ΔΝΤ
Μία ημέρα μετά την «ψυχρολουσία» που δέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση από την παραμονή του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, συνεδριάζει - εκ νέου - το Eurogroup.

Στο σημερινό Eurogroup, δεν αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Ωστόσο θα τεθεί επί τάπητος ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο Μνημόνιο.

Το παρόν στη συνεδρίαση θα δώσει και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν.

Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να βιάστηκε να διακηρύξει την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο το αίτημα δεν βρίσκει ευήκοα ώτα: Από το Βερολίνο όπου πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την Ουάσινγκτον διά στόματος Τζακ Λιου και από τις Βρυξέλλες από υψηλόβαθμο αξιωματούχο το μήνυμα είναι σαφές ότι το ΔΝΤ παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο αυτό το Bloomberg δημοσίευσε χθες ότι στο Νταβός στις 21 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι δυο τους αναμένεται να συζητήσουν τρόπους μείωσης του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, γεγονός που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα εφόσον δεν υλοποιηθούν βαθιές μεταρρυθμίσεις αλλά και αν δεν εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους οδηγώντας ορισμένους ευρωπαίους αξιωματούχους – όπως ο Κλάους Ρέγκλινγκ – να μην αποκλείουν έναν αμιγώς συμβουλευτικό ρόλο για το Ταμείο.

Όσον αφορά την πρώτη αξιολόγηση, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με την έλευση των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα.

Εκτός από το ασφαλιστικό παραμένουν ανοιχτά και άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016, αλλά και η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι δεν μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση αν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ

Τελευταία τροποποίηση στις 12:22 - 14 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.