ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χανς Βέρνερ Ζιν: Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον στο ευρώ

17:38 - 14 Ιαν 2016 | Οικονομία
Χανς Βέρνερ Ζιν: Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον στο ευρώ
«Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον στην ευρωζώνη», σχολίασε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου IFO του Μονάχου, Χανς Βέρνερ Ζιν, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wirtschaftswoche, εξέφρασε για άλλη μια φορά την αντίθεση του τόσο στην ευρωζώνη, όσο και στη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτήν.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο Γερμανός καθηγητής, ο οποίος θα βρίσκεται στη θέση αυτή του IFO για λίγες ακόμα εβδομάδες, προχωρά σε έναν μακροσκελή απολογισμό.

«Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον στην ευρωζώνη», υποστηρίζει και προσθέτει: «Στη χώρα δεν έχουν αλλάξει πολλά. Η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει τις παλαιές συμφωνίες με τους δανειστές και σε ό,τι αφορά τις νέες καθυστερεί. Παρ' όλα αυτά, τα δισεκατομμύρια συνεχίζουν να ρέουν, αλλά δεν ενδιαφέρει κανέναν, γιατί η προσφυγική κρίση πολιτικά και μιντιακά έχει σκεπάσει τα πάντα».

Μάλιστα, σχολιάζει ότι το ευρώ ήταν ένα ιστορικό λάθος και ότι δεν έπρεπε σε καμιά περίπτωση να καθιερωθεί ως κοινό νόμισμα. «Αλλά το ευρώ θα επιζήσει», προσθέτει.

«Στο πλαίσιο όμως μιας αγιάτρευτης ένωσης, όπου θα γίνεται μεταφορά κεφαλαίων από τις πλούσιες προς τις φτωχές χώρες μέσα σε κλίμα οικονομικής στασιμότητας. Η ΕΚΤ και τα πακέτα ευρωδιάσωσης με τις υποσχέσεις τους για προστασία ασκούν τεράστια επιρροή στην κεφαλαιαγορά. Προσελκύουν κεφάλαια σε μη αποδοτικές χρήσεις.

Αντί να επενδύουμε τις αποταμιεύσεις μας στη Γερμανία, τις επενδύουμε σε κρατικά ομόλογα που πάνε σε χώρες του νότου και σε ασύμφορες χρηματοδοτήσεις ακινήτων. Το αποτέλεσμα φαίνεται στην αποδόμηση του κοινωνικού κράτους και στη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης», υπογραμμίζει ο Χανς Βέρνερ Ζιν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.