ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Πού θα μπει «μαχαίρι ως το κόκκαλο»

09:10 - 19 Ιαν 2016 | Οικονομία
Τράπεζες: Πού θα μπει «μαχαίρι ως το κόκκαλο»
Μετά από μια 5ετία… ημίμετρων και ήπιας διαχείρισης, οι τράπεζες αποφασίζουν να κινηθούν επιθετικότερα στον τομέα των αναδιαρθρώσεων δανείων και να προχωρήσουν σε ξεκαθάρισμα της «ήρας από το σιτάρι».

Με πιο απλά λόγια, οι ελληνικές τράπεζες, ύστερα από μια μακρά περίοδο παθητικής στάσης στο μέτωπο των υπερδανεισμένων και προβληματικών επιχειρήσεων, καλούνται να πάρουν αποφάσεις που ίσως οδηγήσουν ακόμα και στο «τράβηγμα της πρίζας» για τις εταιρείες που δεν έχουν προοπτική επιβίωσης.

 

Άλλωστε, τα… «κανόνια» εσχάτως «βροντούν» συχνότερα και πυκνότερα. Με την περίπτωση του ομίλου «Κούμπας Συμμετοχών» που «έσκασε» προ ημερών αφήνοντας πίσω του «κόκκινα» δάνεια άνω των 138 εκατ. ευρώ, να αποτελεί αφενός το πιο πρόσφατο μεγάλο επιχειρηματικό «μπαμ», αφετέρου τη θρυαλλίδα η οποία θα σηματοδοτήσει εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε αλλαγή του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας.

 

Σε ποιους κλάδους αναμένονται βαθιές τομές, ανακατατάξεις και αλλαγές, που άλλες θα οδηγήσουν ακόμα και σε λουκέτα και άλλες θα αποβούν προς όφελος του ανταγωνισμού; Ο ξενοδοχειακός κλάδος, τα τρόφιμα (π.χ. Νίκας), η ναυτιλία, το real estate (περίπτωση Βωβού), οι κατασκευές (σαν την Έδραση), το λιανεμπόριο, ίσως τα telecoms (Forthnet) με τον κλάδο της υγείας και τα media, οι μεταφορές ή τα logistics κ.λπ. αναμένεται να βιώσουν σημαντικές ανακατατάξεις.

 

Οι τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν σε ευρείας κλίμακας αναδιαρθρώσεις, σε διαγραφές χρεών ή κεφαλαιοποιήσεις δανείων, θα αναλάβουν το management, θα πουλήσουν πάγια ή απλά θα… «σκοτώσουν τα ζόμπι», όπως λένε οι αναλυτές που από τη μία πλευρά παραδέχονται ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας, από την άλλη όμως εκτιμούν ότι έτσι θα επιβιώσουν όσες επιχειρήσεις έχουν προοπτική, θα αναπτυχθούν (κάνοντας και προσλήψεις), με τις τράπεζες να σταματήσουν να «καίνε» κεφάλαια και να χρηματοδοτούν εκ νέου (με αργούς ρυθμούς) την οικονομία.

 

Όπως επισημαίνουν οι τραπεζίτες, η εκκαθάριση του επιχειρηματικού τοπίου θα απελευθερώσει τη δυναμική της οικονομίας.

 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.