ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: Συνεχίζουμε να αξιολογούμε την πρόταση για το ασφαλιστικό

21:59 - 18 Ιαν 2016 | Οικονομία
ΔΝΤ: Συνεχίζουμε να αξιολογούμε την πρόταση για το ασφαλιστικό
Με μια λιτή δήλωση απάντησε εκπρόσωπος του Διεθνής Νομισματικού Ταμείου στα σχόλια του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

 

«Το Ταμείο συνεχίζει να αξιολογεί την πρόταση για το ασφαλιστικό» αυτό ανέφερε εκπρόσωπος του Ταμείου σύμφωνα με τηλεοπτικό σταθμό.

 

Ο ρόλος του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση είναι ιδιαίτερα κομβικός, τα στελέχη του οποίου εμφανίζονται να επιμένουν στη σκληρή γραμμή των περικοπών και της αλλαγής του μείγματος των μέτρων.

 

Οι διαφοροποιήσεις και οι ενστάσεις ξεκινούν από την ποσοτικοποίηση των μέτρων και φτάνουν μέχρι την ουσία τους. Για παράδειγμα σε ότι αφορά τις εισφορές, οι δανειστές φέρονται να διαφωνούν με την πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά 1,5%, ώστε να μην περικοπούν οι επικουρικές συντάξεις, ενώ εκφράζουν ενστάσεις και για το νέο σύστημα εισφορών.


Διαφωνίες εντοπίζονται και στη θεσμοθέτηση της εθνικής σύνταξης, καθώς οι δανειστές θεωρούν πως είναι υψηλή (στα 384 ευρώ), ώστε να δίδεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια με μόνο 15 χρόνια ασφάλισης.

 

Εκπρόσωποι των δανειστών περιγράφουν το εφάπαξ ως «πολυτέλεια» για τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ζητούν ακόμη μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών, ενώ εκτιμούν πως η μετάθεση των βαρών στους νέους συνταξιούχους και η προστασία «αδικαιολόγητα υψηλών» συντάξεων που καταβάλλονται σήμερα δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα στην προσαρμογή της δαπάνης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.