ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα με... εισοδηματικά κριτήρια

12:11 - 19 Ιαν 2016 | Οικονομία
Νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα με... εισοδηματικά κριτήρια
Μια δεύτερη ευκαιρία δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος στους ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων να νομιμοποιήσουν τα ακίνητά τους, καθώς στην ισχύουσα ρύθμιση, που λήγει στις 8 Φεβρουαρίου έχουν μέχρι τώρα υπαχθεί μόνο περί τα 940.000 κτίσματα, ενώ απομένουν περίπου ένα εκατομμύριο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», που επικαλείται πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, το νέο πλαίσιο θα προβλέπει κλιμακούμενα πρόστιμα, βάσει κοινωνικών και εισοδηματικών κριτηρίων. Δηλαδή, ιδιοκτήτες που αδυνατούν να πληρώσουν το πρόστιμο θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν είτε μέσω περισσότερων δόσεων, είτε ακόμα και με μείωση του προστίμου, που θα γίνεται βάσει κοινωνικών κριτηρίων.

 

«Δεν θα αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο ο ιδιοκτήτης που έχει 10% παράβαση δόμησης με εκείνον που έχει 100%», επισημαίνει στην εφημερίδα ο Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος σχολιάζει επίσης πως η νέα ρύθμιση πρέπει να απαλείψει εντελώς την πιθανότητα να είναι πιο... συμφέροντα τα πρόστιμα από την έκδοση νόμιμης άδειας.

 

Η νέα ρύθμιση αναμένεται να είναι έτοιμη έως τις αρχές Φεβρουαρίου και να έχει ισχύ έως τον Ιούνιο, θα έρθει με την μορφή τροπολογίας στου νόμου 4178/13 και πρέπει να έχει την έγκριση τόσο του υπουργείου Οικονομικών όσο και του ΣτΕ, καθώς μπορεί σε ενδεχόμενη προσφυγή να κριθεί ως «μεροληπτική» προς κάποιες κατηγορίες πολιτών. Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος πάντως εμφανίζεται αισιόδοξη πως η ρύθμιση θα «περάσει» καθώς τα μηνύματα από το υπουργείο Οικονομικών είναι θετικά, ενώ σαν φιλοσοφία κινείται και στην κατεύθυνση που επιδοκιμάζουν οι θεσμοί, όπως ήταν και εκείνη για τα ΚΤΕΟ.

 

Αντίθετα, μεγάλα πρόστιμα ετοιμάζει το υπουργείο για όσους ιδιοκτήτες μπορούσαν να ενταχθούν στην ισχύουσα ρύθμιση (και έχουν την δυνατότητα να το κάνουν έως τις 8 Φεβρουαρίου) και δεν το έκαναν. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο παγώματος των κατεδαφίσεων για τρία χρόνια, ώσπου δηλαδή να είναι έτοιμοι οι δασικοί χάρτες (που τώρα βρίσκονται λίγο πάνω από το 1%...). Σε κάθε περίπτωση πάντως, λένε από το υπουργείο, το «πάγωμα» δεν θα ισχύσει για αιγιαλούς και ρέματα, αλλά για περιοχές όπως το Γαλάτσι ή η Γλυφάδα, όπου υπάρχουν διαφωνίες.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:38 - 19 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.