ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιες φορολογικές παρεμβάσεις ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών

11:57 - 20 Ιαν 2016 | Οικονομία
Ποιες φορολογικές παρεμβάσεις ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών
Τρεις σημαντικές αλλαγές όσον αφορά στο πεδίο της φορολογίας ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, εκτός από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη. Οι αλλαγές αυτές αποσκοπούν στην τόνωση των φορολογικών εσόδων και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Πρώτον, το υπουργείο ετοιμάζει ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη μαύρου χρήματος στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με την οποία τα κεφάλαια αυτά θα νομιμοποιούνται με την καταβολή του φόρου εισοδήματος που αναλογούσε με βάση την κλίμακα φορολόγησης που ίσχυε κατά το έτους που αποκτήθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορολογούμενοι που θα εξοφλήσουν τον σχετικό φόρο εφάπαξ θα έχουν έκπτωση 30% από τον φόρο, ενώ επιπλέον εκπτώσεις έως και 60% θα δίνονται εφόσον τα χρήματα που θα νομιμοποιηθούν επενδυθούν στην Ελλάδα με τη μορφή σύστασης μιας νέας επιχείρησης, αγοράς ακινήτου ή τοποθέτησης σε προθεσμιακή κατάθεση ή σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

 

Δεύτερον, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ρυθμίσεις για το περιουσιολόγιο, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει οι φορολογούμενοι να δηλώσουν στο περιουσιολόγιο ακόμη και τα μετρητά που διαθέτουν από ένα όριο και πάνω (π.χ. άνω των 50.000 ευρώ). Στο περιουσιολόγιο θα φανούν επίσης όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων που γνωρίζει ήδη η εφορία, όπως είναι τα ακίνητα στην, τα ΙΧ και τα σκάφη αναψυχής. Θα πρέπει να δηλωθούν οι επιχειρηματικές συμμετοχές σε Ελλάδα και εξωτερικό καθώς και τα ακίνητα που διαθέτουν οι φορολογούμενοι το εξωτερικό.

 

Τρίτον, αναμένεται ρύθμιση για τον ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό. Πιο συγκεκριμένα, κάθε επιχείρηση λιανικών πωλήσεων και παροχής υπηρεσιών θα έχει τη δυνατότητα χρήσης ενός τραπεζικού λογαριασμού ο οποίος θα είναι ακατάσχετος για κάθε είδους οφειλή του επαγγελματία και σε αυτόν θα μπαίνουν μόνο χρήματα από πωλήσεις με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Το μέτρο αυτό θα συνοδευτεί από σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με πληρωμές με πλαστικό χρήμα.

 

Διαβάστε σχετικά: Μείωση 5%-19% στις νέες αντικειμενικές αξίες

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.