ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κληρώνει για το ελληνικό ζήτημα-Αγώνας δρόμου για να κλείσει η αξιολόγηση

09:25 - 21 Ιαν 2016 | Οικονομία
Κληρώνει για το ελληνικό ζήτημα-Αγώνας δρόμου για να κλείσει η αξιολόγηση
Τον υπέρ πάντων αγώνα δίνει ο Αλέξης Τσίπρας στο Νταβός από το βράδυ της Τετάρτης (20/1/2016) προκειμένου να πειστούν οι συνομιλητές του για την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, χωρίς μέτρα που θα διαταράξουν την κοινωνική συνοχή και την πολιτική σταθερότητα της χώρας.

Σε λίγες ώρες αναμένεται να λάβει σάρκα και οστά ίσως η πιο κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού. Κριστίν Λαγκάρντ και Αλέξης Τσίπρας θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, με το κλίμα να είναι «παγωμένο» ύστερα από τις κινήσεις του Πολ Τόμσεν στην Ευρώπη και τις διαρροές του Ταμείου, που προκάλεσαν και την αντίδραση της κυβέρνησης διά μέσω του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Τα αιτήματα του Τσίπρα

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από την κ. Λαγκάρντ να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του Ταμείου ως προς την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στο τραπέζι της συζήτησης θα πέσει και το θέμα του Ασφαλιστικού καθώς ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει να κατέβει ο πήχης απαιτήσεών του ΔΝΤ και να περιορίσει τις διαρροές που δημιουργούν αρνητικό κλίμα για την ελληνική οικονομία.

Το βασικό επιχείρημα του κ. Τσίπρα τόσο προς την κ. Λαγκάρντ όσο και προς τους άλλους συνομιλητές του στο Νταβός είναι ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της αλλά ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να διαρραγεί η κοινωνική συνοχή και να προκληθεί πολιτική αποσταθεροποίηση που ακολούθως θα επηρεάσει αρνητικά την συνολική εφαρμογή του προγράμματος.

Έπειτα από την πώληση του 67% των μετοχών της ΟΛΠ στη Cosco ο κ. Τσίπρας κρατά ένα σημαντικό χαρτί στα χέρια του ως προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες ότι η Ελλάδα τηρεί τους όρους που έχουν τεθεί από τους Θεσμούς ξεκινώντας τις αποκρατικοποιήσεις.

Επιπλέον ο κ. Τσίπρας προβάλλει ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι απαραίτητη για την ανάκαμψη και τη θετική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας.

Μάλιστα αργά χθες το βράδυ κυβερνητικοί κύκλοι μιλούσαν για «αμερικανική παρέμβαση για την ελληνική υπόθεση» που  ετοιμάζεται στο Νταβός. Σύμφωνα με τους εν λόγω κύκλους, ο κ. Μπάιντεν ζήτησε να συναντηθεί σήμερα, πριν από το ραντεβού με τον Τσίπρα, με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. Όταν η τελευταία έγινε αποδέκτης του αιτήματος του κ. Μπάιντεν του απάντησε με το χαρακτηριστικό: «ξέρω, ξέρω θέλεις να μου μιλήσεις για την Ελλάδα».

Τα θετικά οικονομικά στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, την ώρα που ο κ. Τσίπρας ήταν στο Νταβός, υπό τον τίτλο: «Τα εφόδια του Πρωθυπουργού στο Νταβός» είναι ενδεικτικά της αγωνίας του Μαξίμου να τρέξει τις εξελίξεις εντός του πρώτου τριμήνου του 2016 αφού τα περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης αντιλαμβάνονται ότι τόσο οι κοινοβουλευτικές αντοχές της κυβέρνησης όσο κυρίως οι αντοχές της κοινωνίας έχουν ημερομηνία λήξης.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:44 - 21 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.