ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και ο νόμος Κατσέλη

12:02 - 21 Ιαν 2016 | Οικονομία
Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και ο νόμος Κατσέλη
Τη δυνατότητα υπαγωγής περισσότερων δανειοληπτών στο νόμο Κατσέλη, όπως αυτός ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2016, αναμένεται να επιφέρει η αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες.

Ειδικότερα στον τελευταίο νόμο που επέφερε αλλαγές στο νόμο Κατσέλη ορίζεται ρητά ότι η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας που ο δανειολήπτης θέλει να προστατεύσει από τον πλειστηριασμό δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ (στην περίπτωση των ευάλωτων οικονομικά ομάδων) ή των 180.000 ευρώ στην περίπτωση των μεσαίων εισοδημάτων κατά το χρόνο συζήτησης της αίτησης.

Επομένως δανειολήπτες που μέχρι πρότινος δεν πληρούσαν το συγκεκριμένο κριτήριο λόγω των υψηλών αντικειμενικών αξιών θα μπορούν τώρα να κάνουν αίτηση υπαγωγής στο νόμο με βάση τα νέα δεδομένα.

Την ίδια ώρα ωστόσο δανειολήπτες που είχαν κάνει αίτηση πριν την εφαρμογή του νέου νόμου θα τύχουν πιθανώς μικρότερης διαγραφής απαιτήσεων, εάν το δικαστήριο λάβει υπόψη τις νέες αντικειμενικές αξίες. Και αυτό διότι ο παλαιός νόμος προβλέπει ότι το δικαστήριο μπρεί να ρυθμίζει απαιτήσεις σε συνολικό ποσό που μπορεί να ανέρχεται και στο 80% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.