ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νταβός: Συμφώνησαν Τσίπρας, Σόιμπλε-«Ντροπή να είναι η Ευρώπη απόρθητο φρούριο»

13:26 - 21 Ιαν 2016 | Οικονομία
Νταβός: Συμφώνησαν Τσίπρας, Σόιμπλε-«Ντροπή να είναι η Ευρώπη απόρθητο φρούριο» 1
Έκπληξη προκάλεσε η σύμπλευση απόψεων, για τη λύση του προσφυγικού, των κ. Σόιμπλε και Τσίπρα – «Υπάρχουν συμφωνίες αλλά δε γίνονται σεβαστές τόνισε με νόημα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αν και απέφυγε να απαντήσει αν η Γερμανία θα μπορέσει να αντέξει ξανά ένα εκατ. πρόσφυγες στο έδαφος της και το 2016 έκανε λόγο για πολύ μεγάλες προσφυγικές ροές προσθέτοντας ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να επενδύσουμε δισεκατομμύρια στις χώρες απ’ όπου έρχονται οι πρόσφυγες».

«Πρέπει να μειώσουμε την πίεση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Είναι ντροπή όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας να γίνει η Ευρώπη ένα κλειστό φρούριο» τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Σε κάθε συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργός Οικονομικών έχω τονίσει ότι πρέπει ο καθένας να κάνει ό, τι μπορεί» πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε.

«Αυτό που πρέπει να κάνει η Ευρώπη είναι να ενεργήσει. Δεν είναι εναλλακτική η καταστροφή της Ευρώπης. Συμφωνώ με τον Μανουέλ Βαλς όταν λέει ότι υπάρχει ασύμμετρη απειλή από το διεθνή τρομοκρατία ασύμμετρη. Μπορούμε να την πολεμήσουμε αν έχουμε μια κοινή εξωτερική πολιτική» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

«Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια αλλά αυτό ήταν μονομερώς σε βάρος ορισμένων κατηγοριών πολιτών. Αντί για ανάπτυξη είχαμε ύφεση και η ανεργία αυξήθηκε» ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα για την οικονομία.

«Επομένως η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. Μαζί όμως με τον εξισορροπημένο προϋπολογισμό χρειαζόμαστε ανάπτυξη και ιδιωτικές επενδύσεις. Χρειαζόμαστε κίνητρα και πάνω από όλα χρειαζόμαστε σταθερότητα για το καλό των ανθρώπων. Η Ευρώπη για να μπορέσει να προχωρήσει πρέπει να έχει ατζέντα ανάπτυξης και να βοηθήσει να μειωθούν οι ανισότητες ανάμεσα στις χώρες του νότου και του βορρά» συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και κατέληξε «χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη».

Σόιμπλε: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται

Πρέπει να βοηθήσουμε κάθε χώρα που δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα μόνη της, σημείωσε ο γερμανός υπουργός οικονομικών Τα προβλήματα, τόνισε, πρέπει να αναγνωριστούν. Δεν θέλω να μιλώ για άλλες χώρες. Για τη δική μου θα πω ότι είναι σε σχετικά καλή κατάσταση αλλά έχουμε δημογραφικό πρόβλημα.

Στην Ευρώπη χρειάζεται αλληλεγγύη αλλά έχουμε συνθήκες και κανόνες που δεν τηρούνται. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, ξεκαθάρισε ο κ. Σόιμπλε.

Στάθηκε στον τραπεζικό τομέα και το ότι δεν πρέπει να πληρώνουν πλέον οι φορολογούμενοι για τη σωτηρία των τραπεζών. Για να γίνει η Ευρώπη ισχυρότερη πρέπει να υλοποιούνται αυτά που συμφωνήθηκαν, επανέλαβε. Μια αποστροφή του ήταν χαρακτηριστική. Παραφράζοντας τη γνωστή ρήση είπε: Είναι η εφαρμογή ηλίθιε…

Απαντώντας για το ότι η Γερμανία είναι από τους ισχυρούς υποστηριχτές της παραμονής του ΔΝΤ στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, ο Β. Σόιμπλε σημείωσε ότι στην αρχή δεν το ήθελε αλλά η καγκελάριος Μέρκελ επέμενε και είχε δίκιο γιατί οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το ελληνικό πρόβλημα.

Να έρθει η Ευρώπη πιο κοντά-Είμαστε σε παγκόσμιο πόλεμο

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς εκτίμησε ότι η τρομοκρατία πρέπει να φέρει την Ευρώπη πιο κοντά.
Χτυπήματα υπήρξαν όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και άλλες χώρες, υπογράμμισε. Είμαστε σε παγκόσμιο πόλεμο και πρέπει οι ευρωπαίοι να ανταποκριθούν. Χρειάζονται τα μέσα για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η ανταλλαγή πληροφοριών. Η ασφάλεια και η τρομοκρατία θα είναι μια από τις μεγάλες προκλήσεις για την Ευρώπη. Μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά και να «ωριμάσουμε» τις πολιτικές μας, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Απαντώντας αν θα απαιτηθεί να σταλθεί ευρωπαϊκός στρατός στην Συρία, εκτίμησε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να εγκαταλείψει τις γειτονικές χώρες, όπως αυτές της Αφρικής, και πρέπει να υπάρχουν μέσα αντίδρασης, τόσο στρατιωτικά όσο και σε ότι αφορά το σκέλος της ανταλλαγής πληροφοριών. Αφορά τους πάντες το προσφυγικό και πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, υπογράμμισε ο κ. Βαλς.

Ρούτε: Να αντιμετωπιστεί σε δύο μήνες το Προσφυγικό

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε (η Ολλανδία έχει την προεδρία της ΕΕ) τόνισε ότι πρέπει σε δυο μήνες να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό, δεδομένου ότι την άνοιξη, οπότε θα αυξηθούν οι ροές, η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη. Οι βόρειες χώρες δεν μπορούμε να αντέξουμε τις ροές που αντιμετωπίστηκαν πέρυσι, σημείωσε.

«Πριν σκοτώσουμε την Συνθήκη Σένγκεν πρέπει να διορθώσουμε την Συνθήκη του Δουβλίνου. Κανείς δεν θέλει το τέλος της Σένγκεν. Πρέπει να σωθεί και μπορεί να γίνει αν ελέγξουμε την κατάσταση στις επόμενες έξι με οκτώ εβδομάδες», τόνισε ο ολλανδός πρωθυπουργός.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:37 - 21 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.