ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

FT: Έτσι απομονώνουν την Ελλάδα Βερολίνο, Κομισιόν-Φόβοι για εγκλωβισμό μεταναστών

12:53 - 23 Ιαν 2016 | Οικονομία
FT: Έτσι απομονώνουν την Ελλάδα Βερολίνο, Κομισιόν-Φόβοι για εγκλωβισμό μεταναστών
Σχέδιο αυστηροποίησης των ελέγχων στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, που θα περιορίσει τη ροή προσφύγων και μεταναστών προς τις χώρες της βόρειας Ευρώπης και ουσιαστικά θα θέσει την Ελλάδα εκτός Σένγκεν επεξεργάζεται η ΕE, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με τους FT το σχέδιο αυτό υποστηρίζουν Κομισιόν και Βερολίνο καθώς αυξάνεται η ανησυχία ότι η συμφωνία με την Τουρκία στην πράξη δεν εφαρμόζεται και αποδείχθηκε αναποτελεσματική στην προσπάθεια να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρουν οι FT, το φερόμενο σχέδιο «περίφραξης» συζητήθηκε την Τετάρτη σε επίπεδο αντιπροσώπων μετά από επιστολή του έστειλε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, με την οποία καλούσε την ΕΕ να προσφέρει «απευθείας βοήθεια» στην ΠΓΔΜ.

Το σχέδιο αυτό, όπως λέει η εφημερίδα, έρχεται μετά την αποτυχία του σχεδίου παροχής βοήθειας 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία προκειμένου να ελέγξει τις ροές προς το Αιγαίο.

Φωνές κατά της Ελλάδας και από την Αυστρία

Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας μιλά ανοικτά για «προσωρινό αποκλεισμό» της Ελλάδας από τη Σένγκεν, αν η Αθήνα δεν ενισχύσει περαιτέρω τον έλεγχο των συνόρων.

«Αν η κυβέρνηση της Αθήνας δεν κάνει επιτέλους περισσότερα για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τότε θα πρέπει να μιλήσουμε ανοικτά για έναν προσωρινό αποκλεισμό της Ελλάδας» δηλώνει η Μικλ-Λάιτνερ στο κυριακάτικο φύλλο της Die Welt.

«Η υπομονή πολλών Ευρωπαίων έφθασε στα όριά της» αναφέρει η ίδια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.