ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας-Τσακαλώτος: Πού συμφωνούν ο φιλελεύθερος τραπεζίτης και ο μαρξιστής υπουργός

12:05 - 26 Ιαν 2016 | Οικονομία
Στουρνάρας-Τσακαλώτος: Πού συμφωνούν ο φιλελεύθερος τραπεζίτης και ο μαρξιστής υπουργός
Σε δύο ατύπως παράλληλες εκδηλώσεις, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, άλλοτε υπό την ίδια σκεπή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σήμερα επικεφαλής των πιο κομβικών οικονομικών θεσμών της χώρας, έδωσαν το περίγραμμα στόχων για την έξοδο από την κρίση.

Από τη μία μεριά, ο μαρξιστής κ. Τσακαλώτος στην εκδήλωση παρουσίασης του τρίτομου έργου με τίτλους, «Η οικονομία της αθλιότητας» του Νίκου Παναγιωτόπουλου, «Η αθλιότητα της οικονομίας του Franz Schultheis» και «Διάλογοι» της Βένιας Δημητρακοπούλου,  χρησιμοποίησε έντονα το «κοινωνικό χρώμα» στις αναφορές του και έδειξε εμφανή διάθεση αποδόμησης του πρώτου εξαμήνου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Στον αντίποδα, ο πιο φιλελεύθερος κ. Στουρνάρας, σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, έδωσε το δικό του στίγμα για την έξοδο από την κρίση, λίγο πριν το πρώτο κοινοβουλευτικό debate Τσίπρα-Μητσοτάκη έδωσαν το στίγμα. Ωστόσο και οι δύο, συμφωνούν ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι το κλειδί για την έξοδο από την κρίση, όπως και η προώθηση τομών στην λειτουργία του δημοσίου.

«Χωρίς νέο συνταξιοδοτικό σύστημα, με αναδιανομή στο μεδούλι, δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην εκδήλωση. 

Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι ως υπουργός Οικονομικών, έχει καθήκον να υπηρετήσει μια σταθερή οικονομία με αναδιανομή εισοδήματος, μέσω μιας διευρυμένης φορολογικής βάσης. Πρόσθεσε ότι στις πρόσφατες συναντήσεις του με τους έξι υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, στη διάρκεια της περιοδείας του πριν το τελευταίο Eurogroup, τους επεσήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρξει νέα μείωση στις συντάξεις, καθώς έχουν προϋπάρξει έντεκα μειώσεις.

«Οι συντάξεις στην Ελλάδα παίζουν τον ρόλο οικογενειακού εισοδήματος», εξήγησε στους ομόλογους του ο κ. Τσακαλώτος, καθώς μέσω μιας σύνταξης μπορεί να ζει και να συμπληρώνεται το εισόδημα μια ολόκληρης οικογένειας.

Για να αλλάξει η κοινωνία πρέπει να έχουν συμμετοχή και οι ίδιοι οι άνθρωποι, με άποψη και παρεμβάσεις, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Έμφαση στην αξιολόγηση

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας έδωσε έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, την εξυγίανση των τραπεζών και στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το ταχύτερο δυνατό ώστε να μπορέσει η ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, «Η εμπειρία δείχνει ότι κάθε φορά που αποτυγχάνουμε να περατώσουμε την αξιολόγηση του προγράμματος, το κλίμα εμπιστοσύνης επιβαρύνεται και η επόμενη αξιολόγηση γίνεται πιο δύσκολη, οδηγούμαστε δηλαδή σε φαύλο κύκλο» είπε ο Γ.Στουρνάρας, από το βήμα εκδήλωσης του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου.

Κάλεσε δε τους θεσμούς να συμβάλλουν, να επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας και με εποικοδομητικό τρόπο να συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης προκειμένου να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, «τα οποία βαρύνουν και τις δυο πλευρές, και να υλοποιηθούν έτσι οι προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης και εξόδου από την κρίση» είπε χαρακτηριστικά ο Γ.Στουρνάρας, θυμίζοντας τι συνέβη το β΄εξάμηνο του 2014 με τη μη ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης και κυρίως την εμπειρία «του πρώτου εξαμήνου του 2015 με τις ατέρμονες διαπραγματεύσεις που χαρακτηρίζονταν από αντιφατικά μηνύματα και στοχεύσεις».

Άλλωστε, όπως είπε ο διοικητής, η πρώτη αξιολόγηση είναι αποφασιστικής σημασίας για την ελάφρυνση του χρέους, γεγονός που θα έχει θετικό αντίκτυπο και σε σχέση με τους επενδυτές. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι από τις 20 Ιουλίου 2015, επέστρεψαν στις τράπεζες καταθέσεις άνω των 2 δισ. ευρώ, ενώ όπως είπε, δεν υπάρχει πρόβλεψη για άρση των capital controls.
Επίσης, ανέφερε ότι η αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων δανείων», μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα συμβάλλει στη σταδιακή μείωση του κόστους δανεισμού για την οικονομία. Αυτό, όπως τόνισε, θα επιτρέψει την πολύ φθηνότερη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και θα μειώσει σταδιακά το κόστος δανεισμού για την οικονομία.

Τέλος, ο Γ.Στουρνάρας ζήτησε την έγκαιρη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για την επιστροφή στην οικονομική και χρηματοοικονομική κανονικότητα και σε διατηρήσιμη ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, πρέπει να προχωρήσει «η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και οι ιδιωτικοποιήσεις» ανέφερε.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.