ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθάκης: Η Ελλάδα χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ

13:17 - 26 Ιαν 2016 | Οικονομία
Σταθάκης: Η Ελλάδα χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ
Παρά τις δυσκολίες του 2015 και η πιο σημαντική δυσκολία προέκυψε αναμφίβολα από την επιβολή περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων, ο απολογισμός είναι πολύ θετικότερος από αυτό που είχε προβλεφθεί, υπογράμμισε ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε ομιλία του σε συνέδριο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η μικρότερη των προβλέψεων ύφεση οφείλεται σε τρεις σημαντικούς παράγοντες:

  • Ο πρώτος, υπογράμμισε, είναι ο τρόπος που χειριστήκαμε αυτή την εξέλιξη ως Κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο. Οπως είπε, έγινανσημαντικές άρσεις αυτών των περιορισμών αμέσως σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας: στη ναυτιλία, τον τουρισμό, το εισαγωγικό εμπόριο, το εξαγωγικό εμπόριο και πολλές άλλες εξελίξεις οι οποίες απέτρεψαν οποιαδήποτε εμπλοκή σε κρίσιμους τομείς που παράγουν συνάλλαγμα και ταυτόχρονα συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία της οικονομίας.
  • Ο δεύτερος παράγοντας ήταν οι εξαιρετικές επιδόσεις του τουρισμού.
  • Ο τρίτος παράγοντας ήταν η διαχείριση της μεταβατικής περιόδου των ΕΣΠΑ οι οποίες κατέληξαν στο να μπουν 5 δισ. στην πραγματική οικονομία το τελευταίο τετράμηνο από τον Σεπτέμβρη μέχρι τον Δεκέμβρη.

Παράλληλα, τόνισε ο κ. Σταθάκης, ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας ήταν ο τρόπος που αντέδρασε η πραγματική οικονομία ειδικά η μεταποίηση και άλλοι τομείς της πραγματικής οικονομίας, οι οποίοι το 2ο εξάμηνο του 2015 είχαν σημαντική αύξηση. 

Με αυτά τα δεδομένα, η πρόβλεψη που είχαμε κάνει στη συμφωνία του Αυγούστου ότι η ελληνική οικονομία θα κατέγραφε ύφεση 2,5% φέτος και 0,5% του χρόνου, δεν ισχύουν πια. Η ελληνική οικονομία καταγράφει μηδενική ύφεση και εκ των πραγμάτων υπάρχει ισχυρή πεποίθηση ότι το '16 θα καταγράψει σημαντικό θετικό ρυθμό ανάπτυξης, μετά την αναπροσαρμογή των νέων δεδομένων, σημείωσε ο υπουργός.

Χρειαζόμαστε ισχυρή αύξηση επενδύσεων

Οι προκλήσεις παραμένουν μπροστά μας, τόνισε ο κ. Σταθάκης, προσθέτοντας πως η Ελλάδα χρειάζεται αυτή τη στιγμή μια ισχυρή μεταστροφή σε αύξηση των επενδύσεων. Χρειάζεται μια στήριξη όλων των κλάδων που συνεισφέρουν παραδοσιακά ναυτιλία, τουρισμός και ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς τους σε μια δύσκολη παγκόσμια συγκυρία.

Χρειάζεται και πρέπει να κάνουμε όλες τις μεγάλες τομές, που έχει ανάγκη ο τόπος προκειμένου να υπάρξει στήριξη των επενδύσεων, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ενίσχυση της εξωστρέφειάς της και πρωτίστως ενίσχυση των δραστηριοτήτων στα οποία έχουμε τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα, τόνισε.

Πέντε σημεία αυτή τη στιγμή προς αυτή την κατεύθυνση έχουν μια ιδιαίτερη σημασία:

  • Ο νέος αναπτυξιακός νόμος ο οποίος έχει ολοκληρωθεί και θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, ο οποίος δίνει ή προσανατολίζει ή προσπαθεί να δώσει ισχυρή ώθηση σε αυτή ακριβώς τη μεταστροφή της ελληνικής οικονομίας, ενισχύει πολύ την νέα επιχειρηματικότητα υψηλής προστιθέμενης αξίας, γύρω από το ανθρώπινο αυτό δυναμικό που σας είπα, δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, φορολογικής ασφάλειας, σταθερό φορολογικό περιβάλλον για επτά χρόνια και δίνει και πολλά άλλα κίνητρα επικεντρωμένα σε τομείς – κλάδους ή δραστηριότητες που έχουν αυτή τη δυναμική.
  • Το δεύτερο είναι η σωστή διαχείριση των νέων πόρων του ΕΣΠΑ, που είναι πάρα πολύ σημαντική. Ξεκινούν από τις 2 Φεβρουαρίου τα νέα προγράμματα για την επόμενη πενταετία.
  • Το τρίτο θέμα είναι ο εξορθολογισμός ενός πολύ σημαντικού τομέα της ελληνικής οικονομίας, των δημοσίων συμβάσεων. Εισάγεται για πρώτη φορά αυτό το ενιαίο σύστημα όλων των διαγωνισμών και όλων των κατηγοριών δημοσίων συμβάσεων ένα ενιαίο σύστημα το οποίο εδράζεται προφανώς στη νέα τεχνολογία και στα ηλεκτρονικά μέσα διαχείρισης αυτού του συστήματος και ταυτόχρονα ανοίγει όλο αυτό το σύστημα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και είναι μια πιο αντικειμενική και αδιάβλητη διαδικασία.

Ο κ. Σταθάκης στάθηκε σε δυο ακόμη εξελίξεις, την διαπραγμάτευση για την ίδρυση ενός νέου Ταμείου, το οποίο θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ μετά την ολοκλήρωση των εννιά εν εξελίξει ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό το Ταμείο θα αναλάβει τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, την αξιοποίησή της και την απόκτηση προστιθέμενης αξίας σε βάθος χρόνου και θα αποτελέσει ένα σημαντικό παράγοντα νέων επενδύσεων και διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει αυτό που είχαν ξεκινήσει και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, την απλοποίηση στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων και στη σημαντική βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Αυτό αποτελούσε δέσμευση από την αρχή, έχουν γίνει σημαντικά βήματα και θα συνεχίσουν τα βήματα αυτά.

Ο στόχος μας, κατέληξε ο υπουργός, είναι πάρα πολύ απλός: η δέσμευσή μας αυτή η οποία μας έφερε ως Κυβέρνηση είναι δεδομένη. Προσβλέπουμε σε μια ισχυρή επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμη ανάπτυξη, με ισχυρούς κανόνες κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.