ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκίνησαν οι δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων καταθετών της λίστας Μπόργιανς

19:27 - 26 Ιαν 2016 | Οικονομία
Ξεκίνησαν οι δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων καταθετών της λίστας Μπόργιανς
Σε άμεση δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων, αξιογράφων κ.λπ. είκοσι τεσσάρων προς το παρόν καταθετών που περιλαμβάνονται στην περίφημη «λίστα Μπόργιανς» προχώρησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Το κλιμάκιο των οικονομικών εισαγγελέων που πραγματοποιεί τις συγκεκριμένες έρευνες αποφάσισε να προχωρήσει στην "σκληρή" διαδικασία της δέσμευσης κάθε περιουσιακού τους στοιχείου, καλώντας τους παράλληλα ως υπόπτους για φοροδιαφυγή και ορισμένους, ενδεχομένως, και για ξέπλυμα.

Στόχος των εισαγγελέων είναι να πληρώσουν τα οφειλόμενα σε φόρους και πρόστιμα όσοι επιθυμούν να αποφύγουν τις ποινικές εμπλοκές και μόνο στην περίπτωση αυτή θα γίνει πάραυτα άρση της δέσμευσης. Σε αντίθετη περίπτωση ο ελεγχόμενος ή πρέπει να πείσει ότι τα χρήματά του είναι καθόλα νόμιμα ή φέρει τον κίνδυνο να πληρώσει περισσότερα και να βρεθεί αντιμέτωπος και με ποινικές εμπλοκές, πλην της δέσμευσης της περιουσίας του και των λογαριασμών του.

Οι δεσμεύσεις των περιουσιακών στοιχείων που ήδη άρχισαν αναμένεται να κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες καθώς καθημερινά τουλάχιστον εκατό κλήσεις φεύγουν από τους οικονομικούς εισαγγελείς για καταθέτες τόσο της λίστας Μπόργιανς, όσο και για εκείνη των χαρτοφυλακίων ( περιλαμβάνει καταθέτες που αγόρασαν ομόλογα αλλοδαπού δημοσίου, κυρίως ΗΠΑ και Γερμανίας- και με εντολή τους τα έβγαλαν στο εξωτερικό).

Στη λίστα Μπόργιανς οι ελεγχόμενοι έχουν καταθέσεις που ξεκινούν από 1,5 εκ. ευρώ και φθάνουν ως τα 12, ενώ στη λίστα των χαρτοφυλακίων τα ποσά είναι πολύ μεγάλα.

Οι έρευνες που συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς από ειδικό κλιμάκιο εισαγγελέων (Ιω. Δραγάτσης, Ελένη Τουλουπάκη, Γιώργος Καλούδης, Χρήστος Ντζούρας) εποπτεύονται από τους οικονομικούς εισαγγελείς Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνό Μπρή. Ήδη έχει ταυτοποιηθεί το σύνολο σχεδόν των λογαριασμών για τους 10.500 καταθέτες της λίστας Μπόργιανς.

Τα ποσά που αναμένεται να εισπραχθούν αν οι ελεγχόμενοι καταθέτες πληρώσουν εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 80 με 100 εκ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η λίστα Μπόργιανς παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές από το κρατίδιο Ρηνανίας- Βεσφαλίας της Γερμανίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.