ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αισιοδοξεί το Μαξίμου για πλεόνασμα, «κενό» βλέπουν οι θεσμοί

16:09 - 27 Ιαν 2016 | Οικονομία
Αισιοδοξεί το Μαξίμου για πλεόνασμα, «κενό» βλέπουν οι θεσμοί
Την εκτίμηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 θα φτάσει το 0,4% του ΑΕΠ, αντί πρόβλεψης στο Μνημόνιο για έλλειμμα 0,25%, διατύπωσε χτες ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

 Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «η χώρα, παρά τις αδυναμίες και τις δυσκολίες, κατάφερε σε μια χρονιά με capital controls και με μια σκληρή διαπραγμάτευση να υπερβεί τον στόχο του προϋπολογισμού που εσείς ψηφίσατε για το 2015, δηλαδή τα έσοδα, κατά 1,9 δισ. ευρώ κι έτσι η εκτίμηση ότι θα είχαμε πρωτογενές έλλειμμα το 2015 κατά 0,25% τώρα αναθεωρείται και κλείνουμε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,4%».

Δηλαδή ανακοίνωσε νέα εκτίμηση πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 702,4 εκατ. ευρώ το 2015 (υψηλότερου κατά 1,141 δισ. ευρώ του στόχου), όταν το 2016 ο προϋπολογισμός  έχει ως στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 872 εκατ. ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται, εφόσον επιβεβαιωθεί, να δώσει ισχυρό όπλο στη διαπραγμάτευση, δεδομένης της πίεσης που εκδηλώνεται κυρίως από το ΔΝΤ για διορθωτικά μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό που βλέπει το Ταμείο για το 2016. 

Ωστόσο, η υπέρβαση μένει να επικυρωθεί με τα τελικά στοιχεία Μαρτίου, αφού προς το παρόν αποτυπώνεται μόνο ταμειακά σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού. Υπενθυμίζεται ότι η εκτίμηση του Μαξίμου για την «θετική έκπληξη στην οικονομία» αμφισβητείται εντός κι εκτός των συνόρων.

Χθες, λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης για το ασφαλιστικό, έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού για το τελευταίο 3μηνο του 2015  εξέφραζε και την ανησυχία για δημοσιονομικό «κενό» φέτος, λόγω καθυστερήσεων στην θέσπιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού πακέτου.

Από την άλλη πλευρά, οι… αρμοδιότεροι επί των δημοσιονομικών θεμάτων, δηλαδή οι θεσμοί, φέρονται να δέχονται ένα μέρος της πρόσθετης απόδοσης, δηλαδή των στοιχείων της Ελλάδας που δείχνουν υπέρβαση δημοσιονομικού στόχου το 2015, επιμένοντας όμως σε νέα μέτρα και για το 2016, με την «τρύπα» να ανέρχεται, κατά τους δανειστές, σε επίπεδα κάτω των 900 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η διαπραγμάτευση προμηνύεται δύσκολη και «σκληρή», τα τεχνικά κλιμάκια που εξειδικεύονται στα δημοσιονομικά καταφτάνουν στην Αθήνα για να ακτινογραφήσουν τα «μέτωπα», από το ασφαλιστικό και το φορολογικό μέχρι τη δημόσια διοίκηση και τα υπόλοιπα πεδία της διαπραγμάτευσης.

Όσο για τους επικεφαλής του κουαρτέτου, θα περιμένουν «σήμα» από τα τεχνικά κλιμάκια και τις Βρυξέλλες, έχοντας για την ώρα προγραμματίσει για την επόμενη εβδομάδα την άφιξή τους στην Αθήνα, προκειμένου να γίνει μια πρώτη επαφή-αποτίμηση πριν το Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου, από το οποίο πάντως δεν θα πρέπει να περιμένουμε «ειδήσεις».

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.