ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προσφυγικό, αξιολόγηση και τηλεοπτικές άδειες «πνίγουν» την κυβέρνηση

09:49 - 29 Ιαν 2016 | Οικονομία
Προσφυγικό, αξιολόγηση και τηλεοπτικές άδειες «πνίγουν» την κυβέρνηση
Από τη μια η Κομισιόν του Ασφαλιστικού και από την άλλη το τελεσίγραφο αυτής για την παραμονή ή όχι στη ζώνη Σένγκεν.

Την ίδια ώρα που η Κομισιόν εμφανίζεται να θέλει να βρεθεί μία λύση που να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές (Θεσμούς και Αθήνα) όσον αφορά το Ασφαλιστικό, την ίδια ώρα όμως βάζει το μαχαίρι στο λαιμό της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να λύσει το σταυρόλεξο «να μην εξελιχθεί σε γόρδιο δεσμό το προσφυγικό».

«Έξοδος της Ελλάδας από τη Σένγκεν θα ήταν ένα μεγάλο λάθος»

Το ενδιαφέρον όλης της Ευρώπης μονοπωλεί το μείζον θέμα του Προσφυγικού.

Οι πρώτες ενδείξεις για το πώς υποδέχθηκε ο διεθνής Τύπος το «τελεσίγραφο» στην Ελλάδα εκπέμπουν αισιοδοξία, αφού ακόμη και η γερμανική Zeit αναφέρθηκε ειρωνικά στην απόφαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων: «Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συμφωνούν: Η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για την προσφυγική κρίση επειδή δεν προστατεύει τη θαλάσσια σύνορα. Μακάρι να ήταν τόσο απλό».

Κάθετα αρνητικός εμφανίσθηκε και ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας μιλώντας χθες σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό: «Δεν υπάρχει ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από το χώρο Σένγκεν. Κάτι τέτοιο θα ήταν μια λάθος απάντηση και ένα μεγάλο λάθος».

Ψάχνει συμμαχίες η κυβέρνηση-Όλα κρίνονται στη Σύνοδο Κορυφής

Η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει συμμαχίες στο κρίσιμο διάστημα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (17-18 Φεβρουαρίου) όπου θα γίνουν οι «επίσημες» συστάσεις στην Ελλάδα προκειμένου να αρχίσει να μετράει το τρίμηνο του «τελεσίγραφου».

Έχοντας εκπληρώσει μέχρι τότε τις υποχρεώσεις και για τα πέντε hot spots στα νησιά του Αιγαίου η κυβέρνηση προτίθεται να θέσει το πρόβλημα «στην πραγματική του βάση».

Τα βασικά σημεία:

  • Η κατηγορία ότι δεν αντιμετώπισε τις προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια μεταφράζεται σε κατηγορία ότι «δεν πνίξαμε τους πρόσφυγες».
  • Το πραγματικό πρόβλημα αφορά στη στάση της Τουρκίας καθώς στη γείτονα δρουν οι παράνομοι διακινητές.
  • Τα hot spots δεν λύνουν, στην ουσία, το πρόβλημα αφού οι δεκάδες χιλιάδες που φτάνουν παρά τις αντίξοες καιρικές θα γίνουν εκατοντάδες χιλιάδες όταν βελτιωθεί ο καιρός.
  • Οι πρόσφυγες δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα αλλά να προωθηθούν (νόμιμα ή όχι) στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Επομένως, ακόμη κι αν «σφραγιστούν» τα ελληνικά σύνορα, θα βρουν τρόπο είτε «να σπάσουν σφραγίδες» είτε να στραφούν και σε άλλες πύλες εισόδου
  • Νομική οδός αποπομπής της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν δεν υπάρχει, οπότε η απόφαση παραπέμπει σε πρωτοφανείς καταστάσεις που θα οδηγήσουν στην αμφισβήτηση της αξιοπιστίας της Ευρώπης

Συγκαλεί την ομάδα διαπραγμάτευσης ο Τσίπρας

Στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται το δίπτυχο ασφαλιστικό-αξιολόγηση.

Οι διαρροές για τις απαιτήσεις του ΔΝΤ μοιάζουν εφιαλτικές, από τη μείωση κατά 15% των συντάξεων και την εκ νέου μείωση των αποδοχών στο Δημόσιο, μέχρι την «από το παράθυρο» ένταξη στη διαπραγμάτευση του εργασιακού, με τις ομαδικές απολύσεις σε πρώτο πλάνο.

Η κυβέρνηση δεν συζητά καμία από τις εν λόγω απαιτήσεις και, σύμφωνα με στελέχη της, «αυτές προσκρούουν και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα συγκαλέσει σήμερα την ομάδα διαπραγμάτευσης με αφορμή την έλευση των εκπροσώπων των θεσμών.

Στο τραπέζι βρίσκονται ήδη βελτιωτικές ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό των αγροτών, ενώ, αντιθέτως, δεν συζητείται καμία άλλη διόρθωση για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες.

Και ξαφνικά… τηλεοπτικές άδειες

Με προσφυγικό-ασφαλιστικό στο επίκεντρο, σήμερα αναμένεται αναζωπύρωση του «μετώπου κατά της διαπλοκής», καθώς στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται η τροπολογία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Όπως αναμενόταν, μετά την άρνηση της αντιπολίτευσης (και κυρίως της ΝΔ) να συναινέσει την ανάδειξη νέου ΕΣΡ, η κυβέρνηση τροποποιεί τον νόμο που ψηφίσθηκε τον Νοέμβριο ώστε τις διαδικασίες του διαγωνισμού για την αδειοδότηση να αναλάβει η ίδια η Βουλή.

Η τροπολογία αναμένεται να ψηφισθεί σήμερα (από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) εν μέσω αντιπολιτευτικών πυρών που θα ανεβάσουν στο «κόκκινο» το θερμόμετρο.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:18 - 29 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.