ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ντάισελμπλουμ: Η αξιολόγηση θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες

18:02 - 29 Ιαν 2016 | Οικονομία
Ντάισελμπλουμ: Η αξιολόγηση θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες
Την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος εντός του Σαββατοκύριακου επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, χωρίς ωστόσο να φανεί ιδιαίτερα αισιόδοξος για το πότε αυτή θα ολοκληρωθεί.

Όπως υποστήριξε «εκ πείρας γνωρίζουμε ότι η διαδικασία αξιολόγησης των ελληνικών προγραμμάτων διαρκεί αρκετές εβδομάδες».

 

Μάλιστα, ο κ. Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι οι θεσμοί θα εξετάσουν προσεκτικά την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχουν ακόμη ορισμένα «κενά», κυρίως αναφορικά με τις δημοσιονομικές επιπτώσεις, ενώ ξεκαθάρισε ότι εάν αυτά τα κενά δεν καλυφθούν τότε δεν πρόκειται να υπάρξει και ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

 

Την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα εντός του Σαββατοκύριακου επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σημειώνοντας ότι μαζί με τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές στις αρχές της εβδομάδας.

 

Μοσκοβισί: Δεν υπάρχει σύνδεση του προσφυγικού με το χρέος

 

Την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες είχε κάνει γνωστή ήδη από την Πέμπτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος επί των οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί. «Έχω την πεποίθηση ότι οι επικεφαλής των θεσμών μπορούν να μεταβούν στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες για να αρχίσουν οι συζητήσεις αρχές της επόμενης εβδομάδας», είχε δηλώσει.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλες οι τεχνικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων όσων εξετάζουν το δημοσιονομικό και το ασφαλιστικό, είναι στην Αθήνα και γίνεται πρόοδος.

 

Όπως ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί, θα εξεταστούν δύσκολα θέματα και θα χρειαστεί χρόνος, αλλά στόχος είναι να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

«Θα είμαι σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές. Ήδη συζήτησα με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός και προ δυο ημερών είδα και τον Ντ. Κοστέλο στον οποίο έδωσα οδηγίες», συμπλήρωσε.

 

Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση για τις χθεσινές ανακοινώσεις αναφορικά με τη Σένγκεν, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σύνδεση του προσφυγικού με το χρέος και επανέλαβε ότι η Κομισιόν θέλει να τελειώσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό.

 

Δαιδαλώδες το σκηνικό της διαπραγμάτευσης

 

Εν τω μεταξύ, το σκηνικό μέσα στο οποίο ετοιμάζεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση είναι χαοτικό, καθώς οι επιδιώξεις διαφέρουν όχι μόνο μεταξύ θεσμών και Αθήνας, αλλά και μεταξύ των επιμέρους πλευρών των θεσμών.

 

Το φως της δημοσιότητας έχουν δει τις τελευταίες ημέρες πληροφορίες για απαιτήσεις περικοπών των κύριων συντάξεων στο ασφαλιστικό κατά 15% από το ΔΝΤ, καθώς και για εκτιμήσεις για δημοσιονομικό κενό το 2016, χωρίς ωστόσο το ΔΝΤ να επιβεβαιώνει τις διαρροές αυτές.

 

Στελέχη του Ταμείου διέψευσαν μάλιστα στη συνέχεια τις φήμες για απαίτηση περικοπής κατά 15% των συντάξεων και δήλωσαν άγνοια επ' αυτού.

 

Ακόμα πιο μαύρους οιωνούς για την πορεία και τη... διάρκεια της διαπραγμάτευσης φέρνουν τα νέα στοιχεία που γίνονται γνωστά, περί των εργασιακών και της περιβόητης απαίτησης για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:51 - 29 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.