ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρεμιέρα κουαρτέτου – κυβέρνησης εν μέσω κοινωνικής έντασης

10:25 - 01 Φεβ 2016 | Οικονομία
Πρεμιέρα κουαρτέτου – κυβέρνησης εν μέσω κοινωνικής έντασης
Λίγο πριν τη μεγάλη απεργία της Πέμπτης 4/2/2016, με τους αγρότες να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις, το απόγευμα στις 17.00 έχει οριστεί το πρώτο τετ α τετ, στο ξενοδοχείο Χίλτον, μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, κ. Ευ. Τσακαλώτου και του κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM).

Κάτω από «δρακόντεια μέτρα» ασφαλείας χθες Κυριακή 31/2/2016, αλλά και με την κοινωνία σε ένταση, τα στελέχη του κουαρτέτου κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και προσπάθησαν να γεφυρώσουν τις διαφωνίες που έχουν μεταξύ τους ώστε σήμερα να δώσουν το στίγμα των προθέσεών τους στην κυβέρνηση.

Τα θέματα του ασφαλιστικού, των δημοσιονομικών μέτρων, των εργασιακών αλλαγών (το ΔΝΤ εμφανίζεται να επιμένει να συζητηθεί τώρα το θέμα), των «κόκκινων» δανείων, του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων τέθηκαν επί τάπητος ώστε να βρεθεί κοινός τόπος σε σημαντικές αποκλίσεις που ήδη καταγράφονται μεταξύ των θεσμών. Πάντως κοινός παρανομαστής φαίνεται να διαμορφώνεται μεταξύ των θεσμών στο πεδίο της στρατηγικής. Ουσιαστικά οι εκπρόσωποι των δανειστών θα ζητήσουν μέτρα προς περαιτέρω άνοιγμα της οικονομίας σε όλα τα μέτωπα, προώθηση μέτρων που αναιρούν καθεστώτα προστασίας σε αγορά εργασίας και λειτουργία της αγοράς, αλλά και άμεση και πλήρη εφαρμογή διατάξεων που εκκρεμούν εδώ και χρόνια. Ειδικά στο ασφαλιστικό σύστημα το κουαρτέτο εκτιμά ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να μην  «πειράξει» τις υφιστάμενες συντάξεις δεν είναι σωστή, ενώ επίσης θεωρεί ότι το νέο σύστημα θα πρέπει να είναι ανταποδοτικό και όχι αναδιανεμητικό.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να πάρει μία γεύση από πρώτο χέρι για το πόσο θα κρατήσει και πού θα εστιαστεί η αξιολόγηση, ώστε να βγάλει και τα αντίστοιχα πολιτικά συμπεράσματα.

Το αγροτικό αλλά και το συνταξιοδοτικό είναι αναμφισβήτητα τα θέματα με το μεγαλύτερο πολιτικό βάρος. Εκεί αναμένεται να γίνει μια πρώτη καταγραφή των εκατέρωθεν απόψεων.

Σημειώνεται ότι η τελευταία συμφωνία του Αυγούστου προβλέπει αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τους αγρότες από το 13% στο 20% για τα εισοδήματα του 2016 και στο 26% για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2017. Τα τεχνικά κλιμάκια πάντως στην κυβέρνηση ότι εφόσον η αύξηση να γίνει σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου τότε θα ζητήσουν ισοδύναμα.

Στο ασφαλιστικό η πλευρά ΔΝΤ αρνείται την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών επιμένει σε περικοπές ύψους 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο με «ψαλίδι» όλων των υφιστάμενων συντάξεων (κύριων και επικουρικών) κατά 6% από το πρώτο ευρώ, 15-20% άνω των 800 ευρώ, 30% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από τα 1.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η επίσκεψη των επικεφαλής των θεσμών θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη της εβδομάδας. Έπειτα θα επιστρέψουν στις βάσεις τους (πιθανόν στελέχη των τεχνικών κλιμακίων να παραμείνουν στην Αθήνα). Το δρομολόγιο προς Αθήνα θα το ξανακάνουν όταν θα είναι έτοιμη η κυβέρνηση να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.