ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το «πικρό ποτήρι» του φορολογικού

11:40 - 02 Φεβ 2016 | Οικονομία
Το «πικρό ποτήρι» του φορολογικού
«Περίπατο» πήγαν χθες οι κυβερνητικές ελπίδες ότι μπορεί να λάβει η Ελλάδα μια μικρή παράταση για την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Οι Θεσμοί ξεκαθάρισαν στην κυβέρνηση ότι τα δημοσιονομικά της πρώτης αξιολόγησης θα κλείσουν μαζί με τις παρεμβάσεις στο πεδίο της φορολογίας καθιστώντας έτσι την πρώτη αξιολόγηση πολύ βαριά πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά.

Μόλις χθες το μεσημέρι ανώτατη κυβερνητική πηγή σημείωνε ότι η πρώτη αξιολόγηση δεν περιλαμβάνει ως προαπαιτούμενο το φορολογικό, αλλά το βράδυ μετά το πρώτο ραντεβού της κυβέρνησης με τους θεσμούς ανώτατη πηγή του οικονομικού επιτελείου διαβεβαίωνε ότι χωρίς το φορολογικό, τουλάχιστον ένα τμήμα του, η αξιολόγηση δεν μπορεί να κλείσει.

Υπενθυμίζεται ότι στο νέο φορολογικό εντάσσονται και τα μέτρα για τους αγρότες που έχουν ξεσηκώσει τον αγροτικό κόσμο που έχει «κόψει τη χώρα στα δύο» με τα μπλόκα που έχει «στήσει» στις εθνικές οδούς.

Ας δούμε, όμως, ποια είναι τα μέτρα που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιήσει τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού στο πεδίο της φορολογίας τα οποία «πέφτουν βαριά» και για άλλους, όχι μόνο τους αγρότες.

Ειδικότερα, επίκειται επαναπρογραμματισμός της έκπτωσης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους. Πρόκειται για την έκπτωση έως 2.100 ευρώ που δίνεται σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Από αυτόν τον επαναπρογραμματισμό καθώς και τη νέα φορολογική κλίμακα θα καθοριστεί ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα, δηλαδή από ποιο όριο εισοδήματος και πάνω θα ξεκινήσουν οι επιβαρύνσεις.

Επίσης, αναμένεται ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στην φορολογική κλίμακα. Η εισφορά φέρνει κάθε χρόνο στα κρατικά ταμεία περίπου 1,1 δισ. ευρώ και αυτά θα πρέπει να καλυφθούν από τις νέες φορολογικές κλίμακες

Για τους αγρότες προβλέπεται η αύξηση του φορολογικού συντελεστή του αγροτικού εισοδήματος από το 13% στο 20% για το εισόδημα του 2015 και στο 26% για το 2017 με παράλληλη αύξηση έως και το 100% της προκαταβολής φόρου.

Επιπρόσθετα, εξετάζεται αύξηση των συντελεστών φορολόγησης της κλίμακας των ενοικίων και μάλιστα από το εισόδημα του 2015.

Μένει να φανεί ποια μέτρα και με ποια… εκδοχή θα πέσουν σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο των θεσμών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.