ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurasia Group: Πώς το προσφυγικό μπορεί να οδηγήσει σε Grexit

17:29 - 08 Φεβ 2016 | Οικονομία
Eurasia Group: Πώς το προσφυγικό μπορεί να οδηγήσει σε Grexit
Τις πιθανότητες εξώθησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη λόγω του προσφυγικού αναλύει η Eurasia Group, την ώρα που τα σενάρια περί Grexit έχουν δώσει τη θέση τους στα σενάρια περί Schexit (έξοδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν).

Όπως μεταδίδει το CNBC, η Eurasia Group εκτιμά ότι η πίεση από τους χιλιάδες πρόσφυγες που φθάνουν στην Ελλάδα έρχεται να προσθέσει ακόμη ένα βάρος στη στάσιμη οικονομία της, εντείνοντας τις κοινωνικές εντάσεις και την πολιτική αβεβαιότητα και θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός του ευρώ.

 

Σύμφωνα με την ανάλυση, η Ελλάδα θα μπορούσε να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος του σχεδίου για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Βόρεια Ευρώπη.

 

«Συνεχίζουμε να θεωρούμε πως η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας δεν θα αποφέρει τη μείωση των προσφυγικών ροών που προσδοκούν οι Ευρωπαίοι», εκτιμούν οι αναλυτές, συμπληρώνοντας πως αυτό θα συνεχίσει να προσθέτει πίεση στη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εν τέλει αντί να δεχτεί την επιβολή ενός ανώτατου ορίου (ως προς την άφιξη των προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας) θα μπορούσε να επιλύσει το πρόβλημα διά της άλλου οδού και συγκεκριμένα, μέσα από μία προσωρινή λύση μέσα της Ελλάδας, σφραγίζοντας τα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ και ενδεχομένως και τα σύνορα Ελλάδας - Βουλγαρίας.

 

Όπως προειδοποίησαν οι αναλυτές, εάν τα σύνορα κλείσουν, οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις θα είναι επικίνδυνες για την Ελλάδα, καθώς θα ενέτειναν την κοινωνική αναταραχή και την αστάθεια, ενώ θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ακόμη και την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Άλλωστε, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ήδη κρίσιμη, δεδομένων των συνεχόμενων κύκλων διαπραγματεύσεων.

 

Μάλιστα, η Eurasia Group επισημαίνει ότι η πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαιτέρως αβέβαιη θέση.

 

Στην ανάλυση, τονίζεται πως ακόμη και εάν η κυβέρνηση μπορέσει να επιβιώσει οικονομικά σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, μία γρήγορη επιδείνωση του εγχώριου πολιτικού και κοινωνικού τοπίου - που θα μπορούσε να προκληθεί από εξωτερικούς παράγοντες - θα μπορούσε να επαναφέρει μια νέα κρίση. Αυτό θα δημιουργούσε κλίμα αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις, φέροντας στην επιφάνεια σενάρια αποσταθεροποίησης και εκλογών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.