ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Societe Generale: Αναγκαία η ελάφρυνση χρέους-Επείγει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

21:37 - 10 Φεβ 2016 | Οικονομία
Societe Generale: Αναγκαία η ελάφρυνση χρέους-Επείγει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Σύμφωνα με τον οίκο το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να εμφανίσει οριακή υποχώρηση 0,2% για το σύνολο του 2015 ενώ η ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί το 2016 χάρη σε έναν φιλόδοξο προϋπολογισμό αν και ο στόχος για ανάπτυξη 1,5% είναι υπερβολικά αισιόδοξος.

Επείγουσα για την Ελλάδα χαρακτηρίζει η Societe Generale την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεδομένου ότι η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγάλες αποπληρωμές το Μάρτιο.

 

Όπως επισημαίνει , η επιτυχημένη αξιολόγηση θα ξεκλειδώσει την επόμενη δόση και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανή – και αναγκαία- ελάφρυνση χρέους.

Ωστόσο, τονίζει ότι δεδομένου πως η Αθήνα καλείται να αποπληρώσει 880 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ το Μάρτιο, η διαδικασία είναι πιο επείγουσα.

 

Αν και το τρίτο πρόγραμμα θα βοηθήσει την Ελλάδα να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες ρευστότητας, επιδεινώνει την εικόνα του ελληνικού χρέους μακροπρόθεσμα.

Ο οίκος χαρακτηρίζει «κλειδί» τις επικείμενες συζητήσεις για το χρέους. Στην παρούσα φάση, σημειώνει, δεν υπάρχει ενδεχόμενο «κουρέματος», με τη λύση καθυστέρησης στις πληρωμές κεφαλαίου και/ή τη μείωση επιτοκίων να δείχνουν ως πιο πιθανή λύση.

Ωστόσο, η Societe υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει ήδη από τα χαμηλά επιτόκια ως ποσοστό επί του ΑΕΠ στην ευρωζώνη, αλλά και από τους μακρύτερους ορίζοντες ωρίμανσης των τίτλων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.