ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πιέζουν οι θεσμοί για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

11:39 - 11 Φεβ 2016 | Οικονομία
Πιέζουν οι θεσμοί για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων
Δεδομένο είναι το ενδιαφέρον των δανειστών για τις αποκρατικοποιήσεις. Μάλιστα, το καλοκαίρι το θέμα με τη δημιουργία του νέου Ταμείου απείλησε να τινάξει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις. Αιχμή τότε αλλά και τώρα είναι το τι θα περάσει στη δικαιοδοσία του Ταμείου, ποιο θα είναι το ποσοστό από τα έσοδα του Ταμείου που θα πηγαίνει στην αποπληρωμή του χρέους και στην τόνωση της ανάπτυξης, η ενδεχόμενη μεταβίβαση στο Ειδικό Ταμείο του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και το θέμα της διοίκησης.

Απ΄ ό, τι φαίνεται οι διαφορές σε όλα τα ζητήματα είναι μεγάλες με την ελληνική πλευρά να θέλει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων να πηγαίνουν είτε στην χρηματοδότηση του ασφαλιστικού ή στην στήριξη της ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ δίνει τη μερίδα του λέοντος των εσόδων των ιδιωτικοποιήσεων στην αποπληρωμή του χρέους κάτι που είναι κάτι που θέλουν οι δανειστές. Οι δανειστές απαιτούν νομοθεσία και λειτουργικό ταμείο, με διευρυμένη λίστα περιουσιακών στοιχείων προς αποκρατικοποίηση. Και αυτό το θέτουν ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

 

Οι προχθεσινές τοποθετήσεις κοινοτικού αξιωματούχου που έθεσε ως προϋπόθεση την ολοκλήρωση των διαδικασιών για το νέο Ταμείο είναι ενδεικτικές. Μέχρι σήμερα, πάντως, το πρόβλημα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων έπαιρνε διαρκείς αναβολές. Ωστόσο, τώρα φαίνεται ότι ήλθεν η ώρα…

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.