ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μουζάλας: Πάνω από 1 δισ.ευρώ το κόστος της προσφυγικής κρίσης

15:24 - 11 Φεβ 2016 | Οικονομία
Μουζάλας: Πάνω από 1 δισ.ευρώ το κόστος της προσφυγικής κρίσης
Ανω του 1 δισ. ευρώ υπολογίζει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, την οικονομική επιβάρυνση της χώρας για τη διαχείριση του προσφυγικού, επισημαίνοντας την ανάγκη να αυξηθεί η οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε.

Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Μουζάλας ωστόσο σχολίασε ότι «οι δυσκολίες να πάρουμε λεφτά θα είναι λιγότερες όσο περισσότερο «μας ρίχνουν». Αυτό όμως το αντιμετωπίζουμε με ενότητα και αξιοπρέπεια».

 

Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις του Δημήτρη Καμμένου (Ανεξάρτητοι Έλληνες) και του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου (Δημοκρατική Συμπαράταξη), ο κ. Μουζάλας, ομολόγησε εκ νέου ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μας κλείσουν οι άλλες χώρες τα χερσαία σύνορα, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο ότι ενδεχόμενο εξόδου από τη Σένγκεν δεν τίθεται, καθώς δεν προβλέπεται νομικά.

 

«Υπάρχει πρόβλημα να φύγουμε από τη Σένγκεν; Με αυτή τη λέξη και πρόταση όχι. Νομικά δεν γίνεται. Τι εννοούμε κάτω από αυτό το κινδυνολογικό; Να μας κλείσουν οι άλλες χώρες τα σύνορα. Εμείς συνορεύουμε με τα Σκόπια που είναι χώρα μη Σένγκεν. Αυτός ο κίνδυνος υπάρχει», υπογράμμισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται γι’ αυτό το ενδεχόμενο με δύο τρόπους.

 

Πρώτον, με την επιτάχυνση όλων των διαδικασιών, ώστε να εκπληρώσει εγκαίρως όλες τις δεσμεύσεις της, και δεύτερον με την προετοιμασία γι' αυτή την κρίση που θα είναι όμως διαχειρίσιμη. «Δηλαδή θα μείνουν κάποιες δεκάδες χιλιάδες που δεν θα έχουν προλάβει να περάσουν τα σύνορα, αλλά θα είναι διαχειρίσιμο», ανέφερε.

 

Αναφορικά με την οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, πάντως, παραδέχθηκε ότι τα χρήματα που ήδη έχει πάρει η χώρα επαρκούν για να ολοκληρωθεί η κατασκευή των hot spots και των relocation camp και να λειτουργήσουν για 6 έως 7 μήνες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.