ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup-LIVE: Στο τραπέζι η ελληνική οικονομία-Τι δηλώνουν οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ

18:17 - 11 Φεβ 2016 | Οικονομία
Eurogroup-LIVE: Στο τραπέζι η ελληνική οικονομία-Τι δηλώνουν οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ
Για ακόμη μία φορά στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης κυρίαρχη θέση θα κατέχει το ελληνικό ζήτημα. Ωστόσο φαίνεται πως δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα για την ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης.

Οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις, σε συνδυασμό με τον όξυνση του προσφυγικού προβλήματος και την πρόταση για αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του Eurogroup φαίνεται πως μεταθέτουν τις αποφάσεις για το μέλλον.

Το χαρτί της «προόδου» θέλει να ρίξει ο Τσακαλώτος

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι επικεφαλής των Θεσμών αναμένεται να παρουσιάσουν την πρόοδο, ειδικά στα 4 πεδία που αναδείχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες ως κομβική για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης:

  • το δημοσιονομικό κενό
  • τις ιδιωτικοποιήσεις
  • την αποπολιτικοποίηση του δημοσίου αλλά και
  • το ασφαλιστικό

Σόιμπλε: Να ευθυγραμμιστεί με το πρόγραμμα η Αθήνα

«Βλέπουμε ότι οι αγορές είναι ήδη νευρικές για την Ελλάδα», τόνισε ο Γερμανός υπουργός οικονομικών προσερχόμενος στο Eurogroup.

Η Ευρωζώνη θα ενθαρρύνει την Ελλάδα να παραμείνει σε ευθυγράμμιση με τους στόχους του προγράμματος, υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε σχόλιό του για την Πορτογαλία, τόνισε ότι «θα τη συμβούλευε να μην εκτροχιάζεται από την οδό των μεταρρυθμίσεων», προσθέτοντας πως είναι επικίνδυνο για τη Λισσαβόνα να συνεχίσει να αναστατώνει τις αγορές. Βλέπουμε ότι οι αγορές είναι ήδη νευρικές για την Ελλάδα, συμπλήρωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Μοσκοβισί: Εάν συνεχιστεί η πρόοδος, επιστρέφουν οι Θεσμοί

Οι εκπρόσωποι των θεσμών μπορεί να μπορεί να επιστρέψουν στην Ελλάδα, μέσα στις επόμενες μέρες, διεμήνυσε ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εurogroup.

Ο Γάλλος επίτροπος ανέφερε ότι οι συζητήσεις στο πλαίσιο της αξιολόγησης προχωρούν καλά σε εποικοδομητικό κλίμα.

«Εάν, όπως πιστεύω, συνεχιστεί αυτή η πρόοδος στο ασφαλιστικό και στο δημοσιονομικό, τότε οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες μέρες», είπε, προσθέτοντας ότι βασική προϋπόθεση είναι να διατηρηθεί ο σημερινός ρυθμός των συζητήσεων.

Γενικότερα για την ελληνική οικονομία, εμφανίστηκε αισιόδοξος υπογραμμίζοντας ότι η Κομισιόν θεωρεί πως από το δεύτερο εξάμηνο η οικονομία θα επιστρέψει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος θα επιταχυνθεί το 2017.

Προϋπόθεση, όμως, είναι η πιστή εφαρμογή του προγράμματος και η επιστροφή της εμπιστοσύνης, κατέληξε.

Ντάισελμπλουμ: Δεν ισχύει ότι η διαπραγμάτευση έχει εκτροχιαστεί

Σε διάψευση των φημών ότι η διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση έχει εκτροχιαστεί προχώρησε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Υπάρχουν φήμες στον Τύπο ότι η διαδικασία έχει εκτροχιαστεί. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι λανθασμένες», δήλωσε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα φτάσουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα.

«Εχει γίνει πολλή δουλειά με την Ελλάδα. Στο Eurogroup θα εξετάσουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί», υπογράμμισε.

Η Αθήνα συνεχίζει να μιλά με τους θεσμούς για το συνταξιοδοτικό και δημοσιονομικά θέματα και αναμένεται να συνεχιστούν οι εργασίες, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Στουμπ: Υπάρχει πρόοδος, έχει ανακτηθεί η εμπιστοσύνη

«Πρόοδο» και «ανάκτηση της εμπιστοσύνης»  με την Ελλάδα διαπιστώνει ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

«Από το περασμένο Καλοκαίρι έχει σημειωθεί πρόοδος και έχει ανακτηθεί η εμπιστοσύνη» δήλωσε ενδεικτικά.

Αναφερθείς στην α’ αξιολόγηση, σχολίασε ότι «υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά», αν και «βρισκόμαστε εντός του χρονικού πλαισίου».

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες ελπίζω πως θα λάβουμε το πράσινο φως από τους θεσμούς για την πρώτη αξιολόγηση. Δεν θα γίνει αύριο αυτό ούτε την επόμενη εβδομάδα αλλά σίγουρα τις επόμενες εβδομάδες» κατέληξε σχετικά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.