ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαπραγματεύσεις με mail για τρία καυτά ζητήματα και προϋπολογισμό

10:51 - 16 Φεβ 2016 | Οικονομία
Διαπραγματεύσεις με mail για τρία καυτά ζητήματα και προϋπολογισμό
Το ασφαλιστικό, οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και η εφαρμογή της συμφωνίας για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων παραμένουν τα θέματα αγκάθια της εκ του μακρόθεν διαπραγμάτευσης κι από την εξέλιξη των οποίων θα κριθεί η επιστροφή του κουαρτέτου.

Σύμφωνα με παράγοντα της κυβέρνησης το θέμα των κόκκινων δανείων είναι το πιο "κομβικό" ωστόσο καταγράφονται διαφορές και στους τρεις τομείς.

 

Σημειώνεται ότι οι θεσμοί ζητούν πλήρη απελευθέρωση της διαδικασίας πώλησης των κόκκινων δανείων. Οι διοικήσεις των τραπεζών δεν είναι αντίθετες στις πωλήσεις αλλά έρχονται αντιμέτωπες με πολύ χαμηλές τιμές ως προσφορά και ζητούν αφενός να μπουν κάποια κριτήρια και αφετέρου να γίνει εσωτερική διαχείριση των προβληματικών χορηγήσεων. Επίσης θέλουν να κερδίσουν χρόνο ώστε κάποια από τα δάνεια να «ξε - κοκκινίσουν» και να μπορέσουν μετά να αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία.


Η κυβέρνηση διεκδικεί από το κουαρτέτο εξαιρέσεις από την πώληση σε funds κόκκινων δανείων με υποθήκη την κύρια κατοικία για κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης με συνέντευξή του στην «Ημερησία του Σαββάτου» ενώ εξέφρασε την πρόθεσή του να διεκδικήσει στις διαπραγματεύσεις τριετή παράταση για τον «νόμο Δένδια», ο οποίος λήγει στις 31 Μαρτίου και αφορά στη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τη χορήγηση φορολογικών κινήτρων.


Για το Ασφαλιστικό φαίνεται ότι η διαπραγμάτευση των τελευταίων ημερών αποδίδει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πίεση για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης που έχει γίνει κοινός τόπος σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, φέρνει κάποιες εκπτώσεις στις λεγόμενες κόκκινες γραμμές από την κάθε πλευρά. Στο τραπέζι βρίσκονται η μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης για τις συντάξεις που δίνονται ύστερα από λίγα χρόνια ασφάλισης, η απόδοση πλήρους εθνικής σύνταξης μόνο ύστερα από 20 χρόνια ασφάλισης και η μείωση των «υψηλών» συντάξεων, χωρίς να διευκρινίζεται ακόμα ένα συγκεκριμένο όριο. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση του ΔΝΤ, δηλαδή αν θα επιλέξει μια ακραία στάση ή θα βάλει "νερό στο κρασί του".


Πάντως, πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι είναι πιθανό οι επικεφαλής των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και να ξεκινήσουν οι επαφές με την κυβέρνηση από τη Δευτέρα.


Το αγκάθι του προϋπολογισμού


Το πλεόνασμα των 1,2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό που οφείλεται στα συνολικά (όχι στα φορολογικά) έσοδα είναι ένα χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης.

 

Ωστόσο υπάρχει υστέρηση εισπράξεων φόρου, έναντι του στόχου που είχε τεθεί, κατά 69 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2015, τα έσοδα είχαν παρουσιάσει υπέρβαση ύψους 936 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί και μάλιστα με μεγάλες επιστροφές φόρων.

 

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,654 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 8 εκατ. ευρώ ή 0,2% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2016. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 296 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 49 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (346 εκατ. ευρώ), ενώ τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 565 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 405 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, διογκώνοντας με αυτόν τον τρόπο και το πρωτογενές πλεόνασμα.


Η εικόνα των εσόδων αποτελεί για το κουαρτέτο ένα σημαντικό ζήτημα καθώς αφορά το δημοσιονομικό κενό και τα μέτρα που θα πρέπει να τεθούν στην ατζέντα του μεσοπρόθεσμου.

 

Ειδικά για τους θεσμούς, η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου που επιφέρει μειώσεις στα έσοδα του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων, δημιουργεί ζητήματα αμφισβήτησης στην απόδοση των φορολογικών μέτρων που έχει υπολογίσει η ελληνική πλευρά.


Αν προσθέσει κανείς και τη μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση (0,7% το 2015) τότε κατανοεί ότι το μίγμα πολιτικής που προτείνει η Αθήνα αμφισβητείται έντονα και οδηγεί τους θεσμούς σε αιτήματα ραγδαίας περικοπής δαπανών.


Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.