ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες:Οι στόχοι για «κόκκινα» δάνεια και οι πιέσεις του SSM

09:09 - 22 Φεβ 2016 | Οικονομία
Τράπεζες:Οι στόχοι για «κόκκινα» δάνεια και οι πιέσεις του SSM
Θέμα... ωρών είναι η πραγματοποίηση μιας κρίσιμης συνάντησης, σε προκαταρκτικό πλην όμως ουσιαστικό στάδιο, των ελλήνων τραπεζιτών με την Τράπεζα της Ελλάδος για να καθοριστούν οι στόχοι στην διαδικασία αξιοποίησης των NPLs, δηλαδή των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έστω και αν ενδεχομένως χρειαστεί περισσότερος χρόνος μια και το... εγχείρημα είναι μεγάλο.

Συγκεκριμένα έχουν τεθεί «πακέτα» στόχων που θα πρέπει να πετύχουν οι τράπεζες και σε τριμηνιαία βάση θα ελέγχονται από τις τράπεζες. Στην στοχοθεσία περιλαμβάνονται οι 4 κατηγορίες δανείων, τα επιχειρηματικά, τα καταναλωτικά, τα στεγαστικά και αυτά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και οι στόχοι εσόδων ανά κατηγορία. Η ΤτΕ έχει ζητήσει από τις τράπεζες να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους και ήδη ορισμένες τράπεζες έχουν προβεί σε αναπροσαρμογές.

 

Όπως είναι γνωστό, μια από τις δεσμεύσεις του τρίτου Μνημονίου είναι να τεθούν συγκεκριμένοι επιχειρησιακοί στόχοι 3ετίας από τις τράπεζες για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους. Αφού οριστούν οι στόχοι οι τράπεζες θα υποβάλουν τριμηνιαίες εκθέσεις (σ.σ από τον Ιούνιο) στην ΤτE για τις επιδόσεις τους σε σχέση με τους δείκτες αναφοράς που έχουν θέσει.

 

Η παραπάνω διαδικασία ξεκίνησε. Η ΤτΕ απέστειλε στις τράπεζες ένα διευρυμένο ερωτηματολόγιο, βάσει του οποίου οι τελευταίες θα πρέπει, αφού κατηγοριοποιήσουν τα δάνεια σε ανακτήσιμα ή μη, να προσδιορίσουν τους στόχους ανάταξης/ανάκτησης και το σχέδιο δράσης για την επίτευξή τους.

Πάντως, επί της ουσίας μπορεί σήμερα να ξεκινάσει η διαδικασία στοχοθέτησης, αλλά κατά τα φαινόμενα θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα.

 

Οι τράπεζες εκτιμούν, όμως, ότι θα απαιτηθεί επιπλέον χρόνος καθώς εκκρεμούν ζητήματα, όπως για παράδειγμα το αν θα επιτρέπεται ή όχι η πώληση δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία ή το αν θα υπάρξουν τροποποιήσεις στο νόμο για τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων.

 

Εν τω μεταξύ οι τραπεζίτες που βρέθηκαν στην Φρανκφούρτη και είχαν επαφές με την ΕΚΤ και τον SSM διαπιστώνουν ότι οι εποπτικές αρχές επιμένουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να εστιαστούν σχεδόν αποκλειστικά στην διαχείριση των NPLs.

 

Ζήτησαν να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί, με στόχο να δημιουργηθούν αντανακλαστικά στην κοινωνία και κάποιοι που σκόπιμα δεν πληρώνουν (υπολογίζονται στο 20% των οφειλετών) να αλλάξουν στρατηγική ενώ ασκούνται πιέσεις για πωλήσεις δανείων σε distress funds.

 

Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν τον SSM, δηλαδή τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, που σε συνεργασία με την ΤτΕ, αλλά και με το κουαρτέτο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών προκειμένου να τεθούν οι ετήσιοι στόχοι, να βάζει... ψηλά τον πήχη ή μάλλον για να ακριβολογούμε, σε χαμηλά επίπεδα!

 

Ειδικότερα, ζητάει ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων από περίπου 36% που είναι σήμερα, και αντιστοιχεί σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια αξίας 73,4 δισ. ευρώ, να περιοριστεί κάτω από το 10% μέχρι το 2022. Με τη σημερινή εικόνα οι τράπεζες θα πρέπει να μειώνουν κατά περίπου 7 δισ. ευρώ ετησίως τον όγκο των «κόκκινων» δανείων, ωστόσο ο τελικός όγκος θα εξαρτηθεί καθοριστικά από την πορεία της οικονομίας.

 

Με άλλα λόγια, ο SSM φέρεται να ζητάει οι τράπεζες να πετύχουν μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 50 δισ. ευρώ την επόμενη επταετία προκειμένου να επανέλθουν σε συνθήκες κανονικότητας.

 

Αν η οικονομία επανέλθει σε ανοδική πορεία, τερματιστεί η άνοδος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι τράπεζες επιστρέψουν σε θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης, τότε οι τράπεζες θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ταχύτερα και δραστικά το μεγάλο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.

 

Το θέμα βέβαια είναι τελικά πόσα από τα 100-108 δισ. ευρώ προβληματικά δάνεια είναι χαμένη υπόθεση και πόσα μπορούν να αποδώσουν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.