ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αξιολόγηση και στο βάθος... προσφυγικό

09:40 - 23 Φεβ 2016 | Οικονομία
Αξιολόγηση και στο βάθος... προσφυγικό
Ξεκίνησε τη Δευτέρα η έλευση στην Αθήνα των τεχνικών κλιμακίων, με το τοπίο να παραμένει θολό σχετικά με το πότε θα επιστρέψουν και οι επικεφαλής των θεσμών, προκειμένου να ξεκινήσει η τελική φάση της πρώτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν πηγές της ευρωζώνης τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, στόχος είναι να επιστρέψουν μέχρι το τέλος του μήνα ή το αργότερο στις αρχές Μαρτίου, με την πρώτη αξιολόγηση πιθανόν να ολοκληρώνεται πριν το Πάσχα των Kαθολικών στις 27 Μαρτίου, εάν δεν υπάρξει άλλη καθυστέρηση στην επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

 

Ημερομηνία-ορόσημο για την διαδικασία αυτή είναι η 7η Μαρτίου, καθώς θα πραγματοποιηθεί Eurogroup για τον επόμενο πολιτικό απολογισμό.

 

Για τις διαπραγματεύσεις χθες η αρμόδια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Annika Breidthardt ανέφερε ότι «τεχνικά κλιμάκια των θεσμών επιστρέφουν αυτήν την εβδομάδα στην Αθήνα για να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με τις ελληνικές αρχές. Η επιστροφή τους είναι ένα σημαντικό βήμα στην προετοιμασία της επιστροφής των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα στο άμεσο μέλλον».

 

Αναφορικά με τις τεχνικές ομάδες, στις Βρυξέλλες διευκρινίζουν ότι αυτές θα ασχοληθούν με τα δημοσιονομικά θέματα και το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και όχι με το ασφαλιστικό.

 

Όσον αφορά στο δημοσιονομικό, το κλίμα προδιαγράφεται εκρηκτικό, καθώς το ΔΝΤ και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει σχετικά με το ποσό που θα χρειαστεί σε βάθος τριετίας, ενώ διαφορές υπάρχουν και για τον προϋπολογισμό του 2016. Μάλιστα, και οι δύο πλευρές διαφωνούν και με την κυβέρνηση.

 

Μάλιστα, έπειτα από το κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, επανέρχεται στο τραπέζι η δημοσιονομική διάσταση του προσφυγικού, με πηγές των θεσμών να τονίζουν ότι υπάρχει η πρόθεση αποτύπωσης των δαπανών που αυτό συνεπάγεται, με διατήρηση όμως των δημοσιονομικών στόχων.

 

Μαρία Μιχάλη

Τελευταία τροποποίηση στις 10:02 - 23 Φεβ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.