ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Σκουρλέτης κατηγορεί την Eldorado για... «σορτάρισμα»

12:34 - 23 Φεβ 2016 | Οικονομία
Ο Σκουρλέτης κατηγορεί την Eldorado για... «σορτάρισμα»
Για... «σορτάρισμα» κατηγόρησε τον επικεφαλής της καναδικής εταιρείας Eldorado Gold ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, δίνοντας συνέχεια στη διαμάχη του με την εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Ιανουαρίου του 2016, οι μετοχές της Eldorado υποχώρησαν κατά 19% σημειώνοντας την υψηλότερη ημερήσια πτώση από τον Δεκέμβριο του 2008, έπειτα από τη συνένευξη Τύπου που έδωσε ο κ. Ράιτ στην Αθήνα, με την οποία ανακοίνωσε την αναστολή των επενδυτικών πλάνων της Eldorado στα ελληνικά ορυχεία και επέρριψε την ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση.

 

«Ο Ράιτ είναι διευθύνων σύμβουλος, είναι έξυπνος και έμπειρος. Έδωσε μία συνέντευξη Τύπου γνωρίζοντας ότι οι τιμές των μετοχών θα υποχωρήσουν σημαντικά» δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

 

«Κατά εμένα, ο Ράιτ έπαιξε με την τιμή των μετοχών. Είπε στους φίλους του τι επρόκειτο να ανακοινώσει στη συνέντευξη Τύπου και αυτοί έσπευσαν να πουλήσουν τις μετοχές και μετά να τις αγοράσουν σε χαμηλότερες τιμές» πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός.

 

«Είμαι βέβαιος, ότι σόρταρε τις μετοχές της εταιρείας του» επανέλαβε ο κ. Σκουρλέτης, εξηγώντας ότι ο ετήσιος μισθός του, μεταξύ άλλων, είναι συνδεδεμένος με την τιμή των μετοχών της Eldorado.

 

Από την πλευρά της καναδικής εταιρείας, ο Εντουάρντο Μούρα, υπεύθυνος για τις δραστηριότητες της Eldorado στην Ελλάδα, δήλωσε ότι «οι κατηγορίες του κ. Σκουρλέτη στερούνται βάσης και λογικής».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος, η εκπρόσωπος της εταιρείας, Κρίστα Μουρ, έκανε λόγο για κατηγορίες «δίχως κανένα νόημα».

 

O υπουργός, σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg, δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις συναλλαγές (σ.σ.: στη μετοχή της εταιρείας) για να στηρίξει τον ισχυρισμό του. Η μετοχή της Eldorado δεν είναι μία πολύ σορταρισμένη μετοχή, σε σχέση με τις μετοχές άλλων εταιρειών παραγωγής χρυσού, σημειώνει το δημοσίευμα.

 

Την εβδομάδα πριν τις δηλώσεις του Ράιτ στην Αθήνα, οι θέσεις σορτ στην Ελντοράντο αυξήθηκαν στο 1,9% των μετοχών της εταιρείας σε ελεύθερη διασπορά (free float), σύμφωνα με στοιχεία της Markit. Το ποσοστό αυτό είναι λίγο πάνω από το 1,7% στις 31 Δεκεμβρίου που ήταν χαμηλό 52 εβδομάδων. Συγκριτικά, το ενδιαφέρον για σορτάρισμα στη Barrick Gold αντιστοιχούσε στο 2,2% των μετοχών της διασποράς εκείνη την περίοδο, ενώ της Agnico Eagle Mines ήταν 5,3% και της IAMGOLD 7,6%. Για την Newmont Mining ήταν στο 0,5%, αναφέρει το Bloomberg.

 

Ο Ράιτ αγόραζε πρόσφατα μετοχές της Eldorado. Συγκεκριμένα, αγόρασε 18.569 μετοχές στην τιμή των 3,83 καναδικών δολαρίων ανά τεμάχιο, στις 8 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει το Bloomberg, με το σύνολο των μετοχών του να φτάνει στα 1,17 εκατομμύρια. Η μετοχή της Eldorado έκλεισε στα 3,94 καναδικά δολάρια χθες στο Τορόντο και η χρηματιστηριακή αξία της ανερχόταν σε 2,82 δισ. καναδικά δολάρια. Η μετοχή της Eldorado κατρακύλησε 39% πέρυσι, περισσότερο από τους 19 ανταγωνιστές της που παρακολουθεί το Bloomberg, λόγω των μπρος - πίσω που είχε με την κυβέρνηση για την ανάπτυξη των ορυχείων της στην Ελλάδα, σημειώνει το δημοσίευμα. Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι από μία προκαταρκτική εξέταση προέκυπτε ζημιά, μετά από φόρους, 1,2 δισ. δολαρίων έως 1,6 δισ. δολαρίων, «που συνδέεται κυρίως με τα περιουσιακά στοιχεία της στην Ελλάδα».

Τελευταία τροποποίηση στις 14:15 - 23 Φεβ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.