ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβερνητικές πηγές: Επιστρέφουν οι θεσμοί

20:11 - 25 Φεβ 2016 | Οικονομία
Κυβερνητικές πηγές: Επιστρέφουν οι θεσμοί
Την ερχόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών για την συνέχιση της διαπραγμάτευσης με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν.

Στην εκτίμηση αυτή προχώρησε σήμερα κυβερνητικό στέλεχος το οποίο μετέχει στις διαπραγματεύσεις επιβεβαιώνοντας την σύγκλιση που παρατηρείται μεταξύ κυβέρνησης και ευρωπαίων για το ασφαλιστικό και ταυτόχρονα τις μεγάλες αποστάσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν με το ΔΝΤ σε ότι αφορά το δημοσιονομικό κενό.


Όπως εξηγούσε ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με τους Ευρωπαίους για το ασφαλιστικό αλλά θεωρεί ότι αυτή θα επιτευχθεί τελικά εφόσον προωθηθούν ορισμένες παραμετρικές αλλαγές στο σχέδιο που αφορούν στις επικουρικές και στη μείωση του ανώτατου πλαφόν στην κύρια σύνταξη και στις πολλαπλές συντάξεις.

 

Κι όλα αυτά, ενώ διανύουμε το τέλος του Φεβρουαρίου και απομένει πλέον μόλις ένας μήνας ως την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα των Καθολικών όταν και θα τελειώσει ή θα ξαναδιακοπεί η αξιολόγηση.

 

Αναμφίβολα, το μεγαλύτερο «αγκάθι» της πολυπόθητης συμφωνίας, παραμένει το Ασφαλιστικό. Για την ώρα, Θεσμοί και Μαξίμου, εμφανίζονται ανίκανοι να «γεφυρώσουν» το «χάσμα» που τους χωρίζει, κυρίως στην απόδοση μέτρων για το Ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση, βλέπει οικονομικό διέξοδο μόνο μέσω της επιβολής φόρων και έκτακτων εισφορών, τη στιγμή που τα τεχνικά κλιμάκια επιμένουν στην περαιτέρω περικοπή των συντάξεων. Ωστόσο, εκτός από τις διαφορές τους στα κομβικής σημασίας ζητήματα, οι δανειστές άρχισαν να εκφέρουν άποψη ακόμα και για θέματα μικρότερης σημασίας, όπως η παράταση στην απόσυρση των Ι.Χ. δημιουργώντας έτσι έξτρα δυσκολίες και καθυστερήσεις σε μια ήδη πολύπαθη διαδικασία.

 

Στη μέση το προσφυγικό

 

Κι όλα αυτά, ενώ ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι με το προσφυγικό, το μέγεθος του οποίου ημέρα με την ημέρα μεγενθύνεται. Εν αντιθέσει με όσα πίστευαν αρχικά στο Μαξίμου, η πολιτική διαπραγμάτευση για το προσφυγικό, κάθε άλλο παρά διευκολύνει τα πράγματα. Μπορεί η αντιμετώπισή του να συνεπάγεται μεν δημοσιονομικό κόστος, ωστόσο η προσμέτρησή του προσκρούει πλέον και στα πολιτικά σχέδια διεθνούς απομόνωσης της χώρας μας από άλλες (εντός και εκτός της ΕΕ). Επιπλέον, οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, για μηχανισμούς στήριξης και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, βρίσκονται για την ώρα σε πρώιμο στάδιο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.