ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παυλόπουλος στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ: Ασφυξία από την πολιτική λιτότητας

13:12 - 26 Φεβ 2016 | Οικονομία
Παυλόπουλος στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ: Ασφυξία από την πολιτική λιτότητας
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά το χαιρετισμό του στην έναρξη του Πρώτου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών με τη συμμετοχή διεθνών προσωπικοτήτων από τον πολιτικό και ακαδημαϊκό χώρο, επισήμανε ότι η πολιτική λιτότητας έχει οδηγήσει την Ευρωζώνη στα πρόθυρα μίας κρίσης οικονομικής και νομισματικής ασφυξίας.

Όπως δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος, με δεδομένο το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στο στενό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι στην Ευρωζώνη, οι αναπτυξιακές της προοπτικές, υπό όρους βιωσιμότητας και κοινωνικών δικαιωμάτων, εξαρτώνται δίχως αμφιβολία από την όλη αναπτυξιακή πορεία του ως άνω ευρωπαϊκού της περιγύρου.

 

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  χαρακτήρισε επιβεβλημένο τον προβληματισμό όλων ως προς την, κατά την τρέχουσα συγκυρία, πορεία της ανάπτυξης της Ευρωζώνης, ως γενικότερου οικονομικού συστήματος που επηρεάζει, αυτονοήτως και καθοριστικώς, την πορεία ανάπτυξης των υποσυστημάτων της, ήτοι των κρατών-μελών της.

 

Η Ευρωζώνη, παρατήρησε ο κ. Παυλόπουλος, καταδεικνύει εναργώς και το εντελώς πρόσφατο σύμπτωμα των επικίνδυνων κραδασμών εντός των τραπεζικών και των ευρύτερων χρηματοοικονομικών της δομών, διανύει μια μακρά περίοδο -που η αφετηρία της εντοπίζεται πριν την «επίσημη» έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης τον Σεπτέμβριο του 2008- συρρίκνωσης της οικονομίας της.

 

Παράλληλα, υπογράμμισε, ότι αυτό το σύνδρομο της, δυστυχώς επιδεινούμενης, οικονομικής οιονεί «αναπνευστικής ανεπάρκειας» της Ευρωζώνης εκδηλώνεται, τουλάχιστον κατά μεγάλο μέρος, λόγω της υπερέκθεσής της στους εγγενείς κινδύνους μιας πολιτικής αυστηρής λιτότητας. Τις αρνητικές συνέπειες των οποίων, επιτείνουν οι ασυμμετρίες που χαρακτηρίζουν τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής και την άσκηση της τραπεζικής προληπτικής εποπτείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 

Από πλευράς αμιγώς νομισματικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής, σημείωσε, η Ευρωζώνη, πέρα κι έξω από τις αρνητικές επιπτώσεις της ως άνω οικονομικής πολιτικής λιτότητας στο εν γένει οικονομικό της σύστημα, βιώνει την εμπειρία μιας Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δεν έχει τα απαιτούμενα θεσμικά και πολιτικά μέσα, για να διαδραματίσει αποδοτικώς τον ρόλο που διαδραματίζουν άλλες Κεντρικές Τράπεζες, όπως κατ' εξοχήν η Fed.


«Και τούτο διότι το μόνο πεδίο, στο οποίο φαίνεται να κινείται κάπως άνετα, είναι εκείνο της χάραξης κι εφαρμογής της νομισματικής πολιτικής. Και τούτο μάλιστα μέσα στο στενό πλαίσιο που θέτει η Συνθήκη για την Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ο πρωταρχικός στόχος που καλείται να διαδραματίζει είναι σχεδόν μονοσήμαντος: Η διασφάλιση της σταθερότητας του επιπέδου των τιμών και η οικονομική ανάπτυξη» τόνισε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.