ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατσέλη: Σε δύο-τρία χρόνια επιστροφή των τραπεζικών καταθέσεων

17:02 - 01 Μαρ 2016 | Οικονομία
Κατσέλη: Σε δύο-τρία χρόνια επιστροφή των τραπεζικών καταθέσεων
Μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα επανέλθει η κανονικότητα με την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες, υπό την προϋπόθεση να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να έχουν αρθεί οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, εκτίμησε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνεδρίαση η κ. Κατσέλη, έθεσε τρεις βασικές προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα, που είναι η επάνοδος των καταθέσεων, η διαχείριση των κόκκινων δανείων και κυρίως η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά.

 

Η κ. Κατσέλη, σημείωσε πως τα τελευταία έξι χρόνια της κρίσης, το τραπεζικό σύστημα έχασε καταθέσεις ύψους 114 δις ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι στο διάστημα Ιουνίου-Δεκεμβρίου είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μια μικρή επάνοδο της τάξης των 1,15 δις ευρώ. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πώς να υπάρξει η επάνοδος στο βαθμό που τον χρειάζεται η οικονομία, πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, να επανέλθει η οικονομία σε κανονικότητα και να αρθούν τα capital controls.

 

Έτσι αναγνώρισε εμμέσως το μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας που επικρατεί, αναγνωρίζοντας πως για να συμβούν όλα αυτά θα χρειαστούν 2 με τρία χρόνια.

Απαντώντας στο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη η κ. Κατσέλη παρατήρησε ότι από την πρώτη Ιανουαρίου του 2010 έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2015 , δηλαδή μέσα σε έξι χρόνια, οι καταθέσεις μειώθηκαν συνολικά κατά 114 δις ευρώ.

 

Από τη πλευρά του, o υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Θόδωρος Μητράκος, χαρακτήρισε επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένες τις ελληνικές τράπεζες και σημείωσε ότι το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων έχει ήδη υπερκαλύψει κατά 30% το αντίστοιχο ποσό του 0,8% του συνόλου των καταθέσεων.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.