ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διπλό μήνυμα ΔΝΤ: Μέτρα 9 δισ. ή ρύθμιση του χρέους

10:03 - 04 Μαρ 2016 | Οικονομία
Διπλό μήνυμα ΔΝΤ: Μέτρα 9 δισ. ή ρύθμιση του χρέους
«Σημαντική πρόοδο» στις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις βλέπει το ΔΝΤ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράϊς σε ενημέρωση των δημοσιογράφων το βράδυ της Πέμπτης.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αποφάσισε να κάνει εκπτώσεις από τις αρχικές θέσεις του. Όπως υπογράμμισε ο κ. Ράϊς, που προανήγγειλε επιστροφή του κουαρτέτου εν ευθέτω χρόνω «οι απόψεις μας δεν έχουν ουσιαστικά αλλάξει από το καλοκαίρι, όταν έλαβε χώρα η αρχική συμφωνία. Πράγματι, δεν ζητούμε τίποτε επιπλέον σε σύγκριση με τους συμφωνηθέντες στόχους».

Όσοι στέκονται στην αισιόδοξη ανάγνωση της δήλωσης, φαίνεται να παραβλέπουν το γεγονός ότι το Ταμείο είναι αμετακίνητο στην αξίωσή του για λήψη πρόσθετων μέτρων που θα κυμαίνονται στο 4,5% του ΑΕΠ ποσοστό που αντιστοιχεί σε 9 δισ. ευρώ, όπως είχε αποκαλύψει με άρθρο του στις 11 Φεβρουαρίου ο Πόουλ Τόμσεν.

Οικονομικοί παρατηρητές την ίδια στιγμή, υποστηρίζουν ότι στη δήλωση Ράϊς εμπεριέχεται σαφές μήνυμα προς την πλευρά των ευρωπαίων να προχωρήσουν σε γενναία ρύθμιση του χρέους, κάτι που υποστηρίζει το ΔΝΤ με σθένος από το περασμένο καλοκαίρι είπε ο εκπρόσωπος.

Παράγοντες στην Αθήνα σχολίαζαν αμέσως μετά τις δηλώσεις Ράις ότι αποδέκτης δεν είναι αναγκαστικά η ελληνική κυβέρνηση, αλλά πιθανότερο είναι να απευθύνονται αυτές στους Ευρωπαίους δανειστές σε ό,τι έχει να κάνει με την ρύθμιση του χρέους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, διαπιστώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, καθώς ο κ. Ράις ανέφερε ότι η επιστροφή των επικεφαλής ελεγκτών των δανειστών στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί σύντομα ("early return").

 

«Μοιραζόμαστε την άποψη ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν» χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως ο ακριβής χρόνος θα ανακοινωθεί μετά το eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

 

Εξάλλου ο κ. Ράις επιβεβαίωσε την συνάντηση εκπροσώπων των θεσμών στις Βρυξέλλες, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση του ελληνικού προγράμματος και επιβεβαίωσε επίσης την παρουσία του Πόλ Τόμσεν σε αυτήν. «Έγινε καλή πρόοδος στις συναντήσεις αυτές» συμπλήρωσε.

 

Αναφερθείς την κριτική που δέχεται το ΔΝΤ ότι είναι σκληρό και άτεγκτο, ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε πως δεν είναι δίκαιο να χαρακτηρίζεται σκληρό το ΔΝΤ και να υποστηρίζεται ότι μπλοκάρει το πρόγραμμα. «Η δουλειά μας είναι να είμαστε αντικειμενικοί και ρεαλιστές. Καλούμαστε να κάνουμε τη δουλειά που μας έχουν αναθέσει να κάνουμε τα μέλη μας» είπε χαρακτηριστικά.

Eurogroup: « Έχετε καθυστερήσει…»

 

Είναι προφανές, όπως εκτιμούν στην Αθήνα ότι η περιπέτεια της αξιολόγησης δεν έχει τελειώσει. Ενδεικτική προς τούτο ήταν η διαπίστωση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ ο οποίος επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει μικρή πρόοδο τον τελευταίο μήνα. Υπάρχουν τομείς στους οποίους παρατηρείται καθυστέρηση, τόνισε ο κ. Ντάϊσελμπλουμ, αποφεύγοντας να αναφερθεί σε ακριβή ημερομηνία όσον αφορά την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

 

Ο ίδιος ζήτησε να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στο ασφαλιστικό ενώ αναφερθείς στις συντάξεις παρατήρησε ότι έχουν γίνει αρκετές περικοπές αλλά αναρωτήθηκε πόσο μακριά μπορείς να φτάσει κάνεις. Ξεκαθάρισε την ίδια στιγμή εμφατικά, ότι το προσφυγικό είναι μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα και η πίεση λόγω αυτού είναι μεγαλύτερη στην Αθήνα, αλλά δεν μπορεί να αποτελεί πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:39 - 04 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.