ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών: Καμία παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα

13:19 - 13 Μαρ 2016 | Οικονομία
Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών: Καμία παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα
Η προσφυγική κρίση αναδεικνύει την ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, παρατηρεί ο Μάρσελ Φράτσερ, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), ζητώντας να μην γίνει καμία έκπτωση στη συμφωνία Ελλάδας- δανειστών του περασμένου καλοκαιριού.

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου ερευνητικού φορέα στον τομέα των Οικονομικών στη Γερμανία, τονίζει στη Deutsche Welle, ότι είναι σωστό να βοηθηθεί η Ελλάδα οικονομικά, όπως αυτό έχει άλλωστε αποφασισθεί με την ΕΕ, προκειμένου να μπορεί να σηκώσει το πρόσθετο βάρος που δημιούργησε η προσφυγική κρίση.

 

Αλλά όπως προσθέτει, «είναι πολύ σημαντικό να μην αλλάξει τίποτα σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Η χώρα πρέπει να μεταρρυθμίσει τους θεσμούς της. Η προσφυγική κρίση δείχνει πόσο ξεπερνά τις δυνατότητες της Ελλάδας η αντιμετώπισή της και αυτό κυρίως λόγω της ελλιπούς λειτουργίας των θεσμών και της κακής οργάνωσης. Για αυτό λοιπόν η προσφυγική κρίση θα πρέπει να οδηγήσει σε εντατικοποίηση του ρυθμού των μεταρρυθμίσεων ακόμη περισσότερο.»

 

Αναφερθείς στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο για τον προσδιορισμό του δημοσιονομικού κενού, ο κ. Φράτσερ δείχνει προς την πλευρά των συντάξεων, υπερθεματίζοντας:

 

«Στόχος του τρίτου πακέτου βοήθειας των 86 δις ευρώ είναι το κράτος να αποκτήσει την ικανότητα να μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του με τα έσοδα που έχει, να μην ζει δηλαδή η Ελλάδα πέραν των δυνατοτήτων της. Το μερίδιο των συντάξεων στην οικονομική επίδοση της χώρας είναι σχεδόν διπλάσιο απ' ό,τι στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης. Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει αναπροσαρμογές: είτε να μειώσει τις συντάξεις είτε να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης.»

 

Ανάκτηση της εμπιστοσύνης

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Φράτσερ εκφράζει την διαφωνία του προς τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο που ζήτησε να μην περικοπούν περαιτέρω οι συντάξεις. Χωρίς περιστροφές μάλιστα, διαπιστώνει ότι η κατάσταση «είναι απελπιστική» και προτρέπει την κυβέρνηση να καταβάλλει επίμονη προσπάθεια προκειμένου να ανακτήσει την χαμένη εμπιστοσύνη. Ιδού πως το θέτει:

 

«Πιο σκόπιμη για την Ελλάδα θα ήταν μια πολιτική που θα δημιουργούσε εμπιστοσύνη ως προς την ικανότητα δράσης της κυβέρνησης και της οικονομίας. Στην περίπτωση που τα φορολογικά έσοδα είναι υψηλότερα απ΄ ό,τι αναμένονταν τότε δεν θα πρέπει να ξοδευθούν απερίσκεπτα αλλά στοχευμένα  για επενδύσεις σε υποδομές, στην παιδεία ή ακόμη και για τη μείωση του χρέους. Για αυτό το λόγο δεν συμφωνώ με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών.

 

»Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι τέτοια ώστε να ξοδευθούν τα επιπλέον έσοδα για κάτι άλλο. Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι απελπιστική και πολύ δύσκολη. Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Και αν τώρα, κατ΄ εξαίρεση, τα πράγματα πάνε κάπως καλύτερα, ή μάλλον, όχι και τόσο άσχημα όσο αναμένονταν, τότε δεν χρειάζεται να ξεσπά κανείς σε ζητωκραυγές και να μοιράζει τα χρήματα στον κόσμο, αλλά να καταβάλει προσπάθειες με στόχο να οικοδομήσει ακόμη περισσότερη εμπιστοσύνη»

 

Χρέος: Αναπόφευκτο το κούρεμα

 

Αναφορικά με το ύψος του κρατικού χρέους που ανέρχεται στο 190% σε σχέση το ΑΕΠ της Ελλάδας ο κ. Φράτσερ δηλώνει εξίσου ευθέως ότι «αδιαμφισβήτητα δεν είναι βιώσιμο». Για αυτό το λόγο «θα πρέπει να υπάρξει είτε αναδιάρθρωση του χρέους είτε κούρεμά του. Τελικά θα είναι μια διαγραφή χρέους, η οποία θα κοστίσει στον γερμανικό φορολογούμενο χρήματα. Το ζητούμενο είναι με ποιους όρους θα γίνει το κούρεμα. Οπωσδήποτε όμως θα πρέπει να συνδεθεί το κούρεμα με ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση πως θα πρέπει συνεχίσει τις προσπάθειες για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έτσι ώστε να ολοκληρώσει η Ελλάδα με επιτυχία το τρίτο πακέτο βοήθειας.»

 

Σχετικά, τέλος, με το θέμα της παραμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο κουαρτέτο ο πρόεδρος του DIW επιμένει ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνει: «Είναι ο μόνος από τους τέσσερεις θεσμούς που έχει την εμπειρία δεκαετιών σε τέτοιου είδους προγράμματα. Εκτός από την τεχνογνωσία που διαθέτει είναι και ανεξάρτητος επειδή δεν εμπλέκεται και τόσο στις ευρωπαϊκές διαδικασίες. Είναι σημαντικό να παραμείνει το ΔΝΤ»λέει χαρακτηριστικά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.