ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα ενεργειακά στη συνάντηση Σκουρλέτη με θεσμούς

13:40 - 15 Μαρ 2016 | Οικονομία
Τα ενεργειακά στη συνάντηση Σκουρλέτη με θεσμούς
Από τα συμπεράσματα της μελέτης της Lazard για την αξιολόγηση του σχεδίου απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ θα κριθούν τα επόμενα βήματα σε σχέση με τις κρίσιμες ενεργειακές μεταρρυθμίσεις, που τέθηκαν το πρωί σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των θεσμών και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη.

Η μελέτη της Lazard σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου θα παρουσιαστεί εντός των επόμενων τριών ημερών στους θεσμούς. Όπως είναι ήδη γνωστό, η Lazard έχει επιλεγεί ως ανεξάρτητος σύμβουλος για να διερευνήσει την εφαρμοστικότητα του ισοδύναμου της ιδιωτικοποίησης που πρότεινε η κυβέρνηση για τον ΑΔΜΗΕ και έχει γίνει κατ' αρχήν αποδεκτό από τους πιστωτές.

 

Το σχέδιο αυτό προβλέπει απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και μεταφορά του σε τρίτη εταιρία στην οποία το δημόσιο θα έχει αρχικά το 100% και στη συνέχεια θα παραχωρήσει το 20% σε στρατηγικό επενδυτή και το 29% στο Χρηματιστήριο.

 

Σε ό,τι αφορά στην υποχρέωση της χώρας για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 25% το 2018 και 50% το 2020, η οποία προχωράει με βασικό εργαλείο τις δημοπρασίες ισχύος (ΝΟΜΕ), κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν ότι απομένουν προς διαπραγμάτευση με τους θεσμούς τεχνικά θέματα.

 

Στις σημερινές διαπραγματεύσεις, η ελληνική πλευρά έθεσε προς τους θεσμούς και το θέμα ενίσχυσης της ΡΑΕ με το απαραίτητο προσωπικό, δεδομένου ότι οι προσλήψεις στην αρμόδια Αρχή για την αγορά ενέργειας υπόκεινται σε καθεστώς περιορισμών παρ' ότι δεν επιβαρύνει τον κρατικό προυπολογισμό, αφού δεν χρηματοδοτείται από αυτόν.

 

Σε ό,τι αφορά τέλος στο κτηματολόγιο, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για την ακύρωση του σχετικού διαγωνισμού μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

 

Χ.Λ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.