ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχονται έλεγχοι καταθέσεων σε βάθος 15ετίας

15:25 - 15 Μαρ 2016 | Οικονομία
Έρχονται έλεγχοι καταθέσεων σε βάθος 15ετίας
Ελέγχους σε υποθέσεις φοροδιαφυγής σε βάθος 15ετίας αντί 10ετίας που ισχύει σήμερα, αλλά κι αυξημένους συντελεστές φόρου σε όσους δηλώσουν «μαύρα εισοδήματα», προωθεί η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες μετά και τη σημερινή συνάντηση κυβερνητικού κλιμακίου με τους Θεσμούς για τα θέματα πάταξης της διαφθοράς.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτό, το επόμενο διάστημα θα έρθει διάταξη με την οποία θα μπορούν να ελέγχονται οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών σε βάθος 15ετίας και ο έλεγχος να ολοκληρώνεται μέσα σε μία εβδομάδα.

 

«Η λίστα Μπόργιανς είμαι πεπεισμένος ότι είναι λίστα φοροδιαφυγής και όχι διαφθοράς» ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος μετά τη συνάντηση με τους επικεφαλής των δανειστών στην οποία συζητήθηκαν σήμερα θέματα πάταξης διαφθοράς.

 

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι είναι καθοριστικό σημείο για την αξιοποίηση της λίστας η ψήφιση των διατάξεων για την αυτοκαταγγελία φοροφυγάδων, νομοσχέδιο το οποίο ήταν στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου να έχει ψηφιστεί ήδη από τα τέλη του περασμένου έτους, αλλά «κόλλησε» στους δανειστές. Η αιτία, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του συγκεκριμένου στελέχους φαίνεται να είναι ότι «οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών ήταν αρκετά φιλόδοξες».

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, το υπ. Οικονομικών είχε προτείνει έκπτωση στον τελικό φόρο σε ποσοστό ακόμα και 60-80% ανάλογα με το εάν τα αδήλωτα κεφάλαια του εξωτερικού τοποθετούνταν σε προθεσμιακές καταθέσεις, ακίνητα ή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

 

Εκφράζοντας προσωπική άποψη, το στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης που μετείχε στη σημερινή σύσκεψη με τους δανειστές, είπε ότι θα έπρεπε να προβλεφθεί ένας πολύ υψηλός συντελεστής της τάξεως του 35%-40%, με έκπτωση φόρου μόνο για όσους αποκαλύψουν αδήλωτα κεφάλαια τα οποία θα επενδύσουν σε ακίνητα. Για να αποδώσει καρπούς η αυτοκαταγγελία θα πρέπει μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, να συνδεθεί με την ενεργοποίηση του περιουσιολογίου- η οποία επίσης καθυστερεί- αλλά και με την αγορά και άλλων CD φορολογουμένων με καταθέσεις στο εξωτερικό.

 

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν σήμερα είναι το πόθεν έσχες αλλά και η διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 15:32 - 15 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.