ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ουδέν σχόλιο» από το ΔΝΤ για την αξιολόγηση

18:17 - 17 Μαρ 2016 | Οικονομία
«Ουδέν σχόλιο» από το ΔΝΤ για την αξιολόγηση
Στα άκρα φαίνεται πως τραβούν τη διαπραγμάτευση οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ που βρίσκονται στην Αθήνα, οι οποίοι κατά τη χθεσινή συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης «δυναμίτισαν» το κλίμα. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Γουίλιαμ Μάρεϊ, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να υπάρξει ένα πρόγραμμα που θα λαμβάνει υπόψη την βιωσιμότητα του χρέους.

Ερωτηθείς για δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι υπάρχει μηδενική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και ότι η Ντέλια Βελκουλέσκου θα επιστρέψει αύριο στην Ουάσιγκτον, ο Μάρεϊ απάντησε ότι αυτή την στιγμή υπάρχει αποστολή του ΔΝΤ στην Ελλάδα η οποία είναι προσηλωμένη στις διαπραγματεύσεις και ότι δεν υπάρχει κάτι νέο που μπορεί να προσθέσει.

 

«Θα αναφερθούμε στα αποτελέσματα της αποστολής μόλις έχουμε περισσότερα», πρόσθεσε ο Μάρεϊ και τόνισε ότι δεν έχει να πει κάτι για το χρονοδιάγραμμα.

 

Σε ερώτηση για το ποιος είναι ο ρόλος του Ταμείου στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Μάρεϊ απάντησε: «Η Ελλάδα είναι μέλος του ΔΝΤ. Συζητάμε με τους

Έλληνες. Δεν έχω κάτι να προσθέσω».

 

«Ένα γερό σύνολο πολιτικών, μαζί με ελάφρυνση χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους, είναι τα απαραίτητα συστατικά για ένα πρόγραμμα που θα μπορούσαμε να στηρίξουμε», διεμήνυσε.

 

«Ανοίξαμε όλα τα θέματα, δεν κλείσαμε κανένα»

 

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή διαπραγμάτευση, κυβερνητικά στελέχη δήλωσαν ότι το Ταμείο εμφανίζεται με ακραίες θέσεις, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και να γίνεται δυσκολότερος ο στόχος να κλείσει εντός της εβδομάδας η αξιολόγηση.

 

«Ανοίξαμε όλα τα θέματα, δεν κλείσαμε κανένα», σημείωσε κυβερνητικό στέλεχος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ διαφωνούν κάθετα με το ενδεχόμενο αύξησης των εισφορών υπέρ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, με αποτέλεσμα να ζητούν μεγάλες μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις. Μάλιστα, αμφισβητήθηκε ακόμη και η συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ κυβέρνησης και εργοδοτικών οργανώσεων για την τριετή αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα.

 

Η άρνηση των πιστωτών για την αύξηση των εισφορών ανοίγει τον δρόμο για μεγαλύτερες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν στοιχεία για περικοπές της τάξης των 600 εκατ. ευρώ, επιπλέον της εξοικονόμησης 200 εκατ. ευρώ από την περιουσία του ΕΤΕΑ.

 

Στο θέμα της Εθνικής Σύνταξης, για τους νέους συνταξιούχους, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προσήλθε στη χθεσινή συνάντηση αποφασισμένη να παραχωρήσει την 20ετία, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό θα παραμείνει στα 384 ευρώ, και δεν θα εφαρμοστούν εισοδηματικά κριτήρια.

 

Αντίθετα, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν μικρότερο ποσό, πέριξ των 340 ευρώ, ενώ το ΔΝΤ ζητεί Εθνική Σύνταξη της τάξης των 320 ευρώ.

 

Εν τω μεταξύ, οι δανειστές ζητούν πολύ χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης. Ο κ. Κατρούγκαλος είχε από το περασμένο Σάββατο εμφανιστεί διατεθειμένος να αλλάξει τα ποσοστά αναπλήρωσης για τα έτη ασφάλισης μεταξύ 25 και 35 ετών, προκειμένου να μη δημιουργούνται στρεβλώσεις και αντικίνητρα ασφάλισης.

 

Ωστόσο, οι δανειστές ζητούν να μειωθούν τα ποσοστά ακόμη και στο 0,5% για τα πρώτα 15 έτη ασφάλισης, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε μειώσεις για τις νέες συντάξεις, που μεσοσταθμικά ξεπερνούν ακόμη και το 15%. Μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών και για τα έτη ασφάλισης μετά τα 35 έτη ασφάλισης.

 

Τροχοπέδη οι απαιτήσεις του ΔΝΤ και στο φορολογικό

 

Η αρχική αισιοδοξία που επικρατούσε στο οικονομικό κλιμάκιο της κυβέρνησης γρήγορα διαψεύστηκε καθώς το ΔΝΤ φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι οι απαιτήσεις του οφείλουν να ικανοποιηθούν.

 

Στην ουσία της διαπραγμάτευσης, χθες το μεσημέρι, όταν και διεξήχθη η πρώτη κατά σειρά συνάντηση με αντικείμενο το φορολογικό, η κυβέρνηση παρουσίασε νέα πρόταση –αντιπρόταση σε αυτή που είχαν εμβόλιμα καταθέσει στο τραπέζι οι δανειστές.

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να διασώσει το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ, χαμηλώνοντας τον πήχη των επιβαρύνσεων στην περιοχή των 20.000 ευρώ ετήσιου εισοδήματος ή περίπου 1.400 ευρώ τον μήνα για μισθωτό του ιδιωτικού τομέα, έναντι 30.000 ευρώ, απ' όπου είχε ξεκινήσει το γαϊτανάκι των συζητήσεων την περασμένη εβδομάδα.

 

Στις 16:00 το απόγευμα της Τετάρτης, όταν ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συνομιλιών για το φορολογικό, δόθηκε ένα περιθώριο χρόνου στους δανειστές να μελετήσουν τη συγκεκριμένη πρόταση και συμφωνήθηκε να μη γίνει η προγραμματισμένη για τις 6:30 συζήτηση για θέματα Παιδείας, «προκειμένου να κλείσουμε το φορολογικό», όπως έλεγε κυβερνητική πηγή.

 

Στην επανέναρξη των συνομιλιών όμως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίστηκε αμετακίνητο στις θέσεις του. Ζητούσε μείωση του αφορολογήτου στις 8.000 ευρώ, διαχέοντας τις επιβαρύνσεις και στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, κάτι στο οποίο ιδεολογικά είναι κάθετα αντίθετη η κυβέρνηση.

 

Κάπως έτσι, μετά από ένα τετράωρο διαπραγματεύσεων και ενώ στο τραπέζι είχε προστεθεί και ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, καταγράφηκε αδιέξοδο, σύνηθες φαινόμενο της τελευταίας φάσεις των διαπραγματεύσεων Θεσμών-κυβέρνησης.

 

Η τοποθέτηση κυβερνητικής πηγής για «τζαρτζαρίσματα» και η αναφορά Τσακαλώτου στον νόμο του Πάρκινσον υποδεικνύουν πως μάλλον αυτά έχουν προσωρινό χαρακτήρα, χωρίς να μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σε καμία περίπτωση.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:23 - 17 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.