ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αισιοδοξία ΔΝΤ για την αξιολόγηση- «Σημαντική πρόοδος σε φορολογικό-ασφαλιστικό»

09:27 - 21 Μαρ 2016 | Οικονομία
Αισιοδοξία ΔΝΤ για την αξιολόγηση- «Σημαντική πρόοδος σε φορολογικό-ασφαλιστικό»
Αισιόδοξες εκτιμήσεις με προοπτική επισφράγισης της συμφωνίας στο φορολογικό και το ασφαλιστικό διατυπώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ανακοίνωσή του, η οποία βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με την δήλωση εκπροσώπου της Κομισιόν.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ σε επίσημη ανακοίνωσή του, αναφέρει:

 

«Η αποστολή ήταν παραγωγική. 'Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος. Επιπλέον, η αποστολή σημείωσε σημαντική πρόοδο σχετικά με τις βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

 

Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν κατά το διάλειμμα των εορτών του Πάσχα. Οι επικεφαλής της Αποστολής θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου για να επαναλάβουν τις συνομιλίες με σκοπό να τις ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό».

 

Στο ίδιο κλίμα, «σημαντική πρόοδο» στις μέχρι τώρα συνομιλίες μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών διαπιστώνει και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάϊσελμπλουμ σε γραπτή του δήλωση. Όπως αναφέρει, η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διακόπτεται για το Καθολικό Πάσχα και θα συνεχιστεί στις 2 Απριλίου, με σκοπό να ολοκληρωθεί «το συντομότερο δυνατό».

 

Παρότι, λοιπόν, επισήμως τίποτα δεν έχει «κλείσει», σύμφωνα με τις πληροφορίες η κυβέρνηση και οι δανειστές βρίσκονται πολύ κοντά σε ορισμένα μέτωπα. όπως το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

 

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, εισερχόμενος στην χθεσινή τελευταία συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, δήυλωσε ότι είναι δεδομένη η διατήρηση της Εθνικής Σύνταξης στα 384 ευρώ, αλλά και η διάσωση των κύριων συντάξεων, ενώ η προσωπική διαφορά συζητείται μόνο για «τεχνικά θέματα».

 

Αντίθετα υπάρχει απόκλιση στα ποσοστά αναπλήρωσης, σύμφωνα με τον ίδιο. Ο υπουργός σημείωσε ότι το πόσο αναλογικό θα είναι το σύστημα είναι απόφαση της ελληνικής πλευράς. «Δεν συγκυβερνούμε και δεν υπάρχει δέσμευση που να απορρέει από το μνημονίο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Το υπουργείο Εργασίας προτείνει ποσοστό της τάξης του 0,80%, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν αυτό να περιοριστεί στο 0,40%, επιδιώκοντας μεγαλύτερη σύνδεση των ετών ασφάλισης και των εισφορών με τις συνταξιοδοτικές παροχές.

 

Διαφορές παραμένουν και στο θέμα της αύξησης των εισφορών, με το ΔΝΤ να εμφανίζει και σε αυτό το σκέλος τις μεγαλύτερες ενστάσεις. Σημειώνεται ότι αν δεν περάσει το μέτρο η κυβέρνηση θα κληθεί να προχωρήσει σε περικοπές έως 600 εκατ. ευρώ στις επικουρικές.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο με τις κυβερνητικές προτάσεις πιάνεται ο στόχος για 1% του ΑΕΠ συν τη προβολή για επιπλέον 0,5% του ΑΕΠ έως το 2018 με την ωρίμανση των μέτρων.

 

Αναφορικά με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, υπάρχει μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου. Η νέα κυβερνητική πρόταση, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές ικανοποιεί τον εισπρακτικό στόχο των δανειστών (αποφέρει πρόσθετα έσοδα κοντά στο 1 δισ. ευρώ), ενώ όπως επισήμανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «παίρνει περισσότερα από τους πλούσιους και λιγότερα από τους φτωχούς».

 

Μεγαλύτερες διαφορές φαίνεται πως υπάρχουν, ωστόσο, για το δημοσιονομικό. Προκειμένου να πιάστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 έχουν τεθεί στο τραπέζι νέοι έμμεσοι φόροι. Οι δανειστές φέρονται να αμφισβητούν τα νούμερα από τα μέτρα που έχει βάλει η κυβέρνηση στο τραπέζι και γι' αυτό οι συζητήσεις συνεχίζονται. Υπό εξέταση βρίσκονται προτάσεις όπως η αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές και η αύξηση φόρου στα μεταχειρισμένα Ι.Χ.

 

Να σημειωθεί ότι το κεφάλαιο στο οποίο η απόσταση θεσμών-κυβέρνησης είναι πραγματικά χαώδης είναι εκείνο των «κόκκινων δανείων». Οι ελληνικές προτάσεις έχουν βρει τοίχο και ασκείται πίεση για πλήρη απελευθέρωση πώλησης των δανείων με εξαίρεση μόνο κάποια δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία (στεγαστικά, μικρά επιχειρηματικά και καταναλωτικά) των οποίων η πώληση εξαιρείται τώρα (μέχρι τις 15 Απριλίου).

 

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση με την οποία κατέβηκε η ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, με βάση τα όσα είχε δηλώσει ο κ. Σταθάκης το περασμένο Σάββατο, περιελάμβανε εξαίρεση για μια τριετία από την πώληση δανείων που έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία.

 

Δηλαδή να προστατεύονται από την πώληση στεγαστικά πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για όσα δάνεια δεν έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία, η ελληνική κυβέρνηση με βάση την αρχική της πρόταση πρότεινε εξαίρεση από την πώληση σε funds επιχειρηματικών δανείων ύψους έως 500.000 ευρώ, δανείων ελεύθερων επαγγελματιών ύψους μέχρι 250.000 ευρώ και καταναλωτικών δανείων έως 20.000 ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:42 - 21 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.