ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΑΕΕ: Στο αρχείο οι μηνύσεις για οφειλόμενες εισφορές

12:17 - 24 Μαρ 2016 | Οικονομία
ΟΑΕΕ: Στο αρχείο οι μηνύσεις για οφειλόμενες εισφορές
Στον «πάγο» μπαίνουν τυχόν ποινικές διώξεις που μπορεί να έχουν ασκηθεί εναντίον τους, όσοι έχουν δημιουργήσει οφειλές στον ΟΑΕΕ, λόγω μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Οργανισμού, σχετική διάταξη νόμου διευκρινίζει ότι όλες οι διώξεις που έχουν ασκηθεί παύουν και οι σχετικές υποθέσεις τίθενται στο αρχείο, καθώς πλέον, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που φέρει την υπογραφή του κ. Κατρούγκαλου, στο εξής όλες οι υποθέσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), το οποίο πλέον διαχειρίζεται τη διαδικασία είσπραξης.

 

Συνεπώς, τυχόν υποθέσεις για τις οποίες έχει ασκηθεί ποινική δίωξη τίθενται στο αρχείο με διάταξη του αρμόδιου Εισαγγελέα. Επίσης, τυχόν εκκρεμή ένδικα μέσα δεν εισάγονται για συζήτηση και αν έχουν εισαχθεί αποσύρονται από τον Εισαγγελέα. Οι υποθέσεις τίθενται και στις δύο περιπτώσεις στο Αρχείο.

 

Επιπλέον, αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων για τις ανωτέρω παραβάσεις που δεν έχουν εκτελεστεί, κατά την δημοσίευση του παρόντος νόμου, δεν εκτελούνται και, αν άρχισε η εκτέλεσή τους, διακόπτεται.

 

Ειδικότερα: - Δεν υποβάλλονται εφεξής μηνυτήριες αναφορές. - Μηνύσεις για τις οποίες εκκρεμεί εκδίκαση, τίθενται στο αρχείο με διάταξη του αρμοδίου Εισαγγελέα. - Εφέσεις και αιτήσεις αναιρέσεων (εκκρεμή ένδικα μέσα) δεν συζητούνται ή αν έχουν εισαχθεί για συζήτηση αποσύρονται με διάταξη του αρμόδιου Εισαγγελέα και τίθενται στο αρχείο. - Ποινικές αποφάσεις που δεν έχουν εκτελεστεί, κατά την δημοσίευση του Νόμου, δεν εκτελούνται και αν έχει αρχίσει η εκτέλεσή τους, διακόπτεται. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΚΕΑΟ, έως το τέλος του 2015, είχαν μεταφερθεί από τον ΟΑΕΕ, οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, συνολικού ύψους 4,19 δισ. ευρώ και οι οποίες αφορούν 136.678 περιπτώσεις. Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς το ΚΕΑΟ έχει λάβει κυρίως περιπτώσεις οφειλετών με χρέη από 5.000 – 15.000 ευρώ και από 40.000 ευρώ και άνω, κατηγορίες που αφορούν περίπου το 25% του συνόλου.

 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του ΟΑΕΕ μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2016 μπορεί να γίνει
 

  • η εμπρόθεσμη πληρωμή εισφορών 1ου διμήνου 2016,
  • η μηνιαία δόση ρυθμίσεων ν. 4152/2013, ν. 4321/2015,
  • η μηνιαία δόση των ανωτέρω ρυθμίσεων που δεν εξοφλήθηκε την 29.2.2016 με τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις.

Ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε, να υπάρχει επαρκές υπόλοιπο στο λογαριασμό τους κατά την ώρα εκτέλεσης παγίων εντολών της Τράπεζας επιλογής τους για την εξόφληση των δόσεων.
Από τον ΟΑΕΕ προτείνεται η έγκαιρη πίστωση του λογαριασμού από την Τετάρτη 30.3.2016.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.