ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην τελική ευθεία για νέα επώδυνα μέτρα:Τα «δώρα» των Θεσμών

10:04 - 02 Απρ 2016 | Οικονομία
Στην τελική ευθεία για νέα επώδυνα μέτρα:Τα «δώρα» των Θεσμών
Οι θεσμοί επιστρέφουν σήμερα (2/4) στην Αθήνα προκειμένου να βγάλουν «φουσκωμένο λογαριασμό» με μέτρα και πακέτο φόρων, τα οποία και θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα, έτσι ώστε να κλειδώσε η συμφωνία μέχρι το τέλος Απριλίου.

Μπορεί η 12η Απριλίου να φαίνεται κοντά για να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η συμφωνία, αλλά το οικονομικό επιτελείο όπως και το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζονται πυρετωδώς για την έναρξη του τελικού γύρου των διαβουλεύσεων με ημερομηνία ορόσημο την 22α Απριλίου οπότε και θα γίνει το Eurogroup.

 

Η κυβέρνηση δεν κρύβει  ότι «φυσικά και σ’ αυτό το πακέτο θα υπάρχουν σκληρά μέτρα». Ωστόσο, εξηγούν, πως υπάρχει βάσιμη εκτίμηση πως η χώρα θα γυρίσει το παιχνίδι σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

 

Τα... αγκάθια

 

Μεταξύ των θεμάτων που αποτελούν αγκάθια για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και θα βρεθούν στην ατζέντα των συζητήσεων είναι:

 

Τα «κόκκινα δάνεια»: Οι πιστωτές ζητούν την πλήρη πώληση όλων των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ξένα funds, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει την εξαίρεση όσων αφορούν την πρώτη κατοικία. Τα δάνεια, δηλαδή, που είναι επιχειρηματικά ή καταναλωτικά με εγγύηση της πρώτης κατοικίας.

 

Το Ασφαλιστικό: ανοικτό παραμένει το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς οι δανειστές δεν δέχονται καμία αύξηση. «Αγκάθι» παραμένουν, όμως, και τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων που δεν πρέπει να ξεπερνούν το 55%. Στα προβλήματα και το ύψος της εθνικής σύνταξης.

 

Τα μέτρα 5,4 δισ: με δεδομένο ότι Αθήνα και δανειστές έχουν συμφωνήσει 3,5% πλεόνασμα για το 2018, μένει να οριστικοποιηθεί το τελικό μείγμα μέτρων στις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν από βδομάδα.

 

Ο ρόλος του ΔΝΤ

 

Από το κυβερνητικό επιτελείο, διαμηνύουν σε όλους τους τόνους, πως επιδίωξή τους είναι να υπάρξει συμφωνία «μία κι έξω» και «μέχρι τις 22 Απριλίου να έχουν κλείσει τα πάντα».

 

Με την προϋπόθεση ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, η Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι σίγουρα των «Παθών» αφού θα πρέπει να έχουμε τις κρίσιμες ψηφοφορίες και η συμφωνία να πάρει το «πράσινο φως». Στελέχη από το πρωθυπουργικό περιβάλλον δεν αποκλείουν αποκλείουν,οι ψηφοφορίες να πάνε και αργότερα και να διενεργηθεί ένα έκτακτο Εurogroup (σε περίπτωση που δεν βγουν οι χρόνοι) το οποίο θα δώσει και την τελική έγκριση.

 

Πηγές, με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, πάντως, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη στάση του Ταμείου. «Η πρόθεση να κλείσουμε υπάρχει, αλλά ακόμα και ένας θεσμός να διαφωνήσει όλα τινάζονται στον αέρα», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:53 - 02 Απρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.