ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Panama papers: Φωτιά από τις αποκαλύψεις για offshore-Ποιοι φοροδιαφεύγουν-Ποιοι εμπλέκονται

17:51 - 04 Απρ 2016 | Οικονομία
Panama papers: Φωτιά από τις αποκαλύψεις για offshore-Ποιοι φοροδιαφεύγουν-Ποιοι εμπλέκονται
Ξεκίνησαν οι πρώτες αντιδράσεις για τις αποκαλύψεις «φωτιά» των λεγόμενων Panama Papers που αφορούν στις παράνομες δραστηριότητες εταιρειών, ηγετών, επιχειρηματιών αλλά και διασημοτήτων μέσω εμπλεκόμενης offshore εταιρείας του δικηγορικού γραφείου Μόσακ Φονσέκα στον Παναμά.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι οι αποκαλύψεις για φοροδιαφυγή μέσω εταιρειών offshore είναι μια καλή είδηση που θα βοηθήσει να ενισχυθούν τα φορολογικά έσοδα.

 

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα διενεργηθούν έρευνες βάσει των πληροφοριών που έρχονται στο φως, θα ανοιχθούν υποθέσεις και θα γίνουν δίκες» δήλωσε ο Ολάντ στο περιθώριο επίσκεψής του σε μια εταιρεία σε προάστιο του Παρισιού. «Αυτές οι αποκαλύψεις είναι καλή είδηση επειδή θα αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα απ' αυτούς που διαπράττουν απάτες».

 

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει να εξασφαλίσει πρόσβαση στα έγγραφα. Το υπουργείο Οικονομικών σημείωσε ότι μόλις οι αρχές αποκτήσουν και επαληθεύσουν τις πληροφορίες, θα επανεξετάσουν τους φόρους των ατόμων που εμπλέκονται στις υποθέσεις και την όποια επιβολή προστίμων, ιδιαίτερα για μη δηλωθέντες λογαριασμούς σε ξένες τράπεζες και για εταιρίες «βιτρίνα».

 

Η βρετανική κυβέρνηση από την άλλη ζήτησε να της δοθεί αντίγραφο αφού ανάμεσα στα ονόματα της λίστας είναι και το πατέρα του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον αλλά και μέλη των Συντηρητικών.

 

Η εκπρόσωπος του Κάμερον αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η οικογένεια Κάμερον είχε επενδύσει σε offshore εταιρείες, λέγοντας: «Είναι ιδιωτική υπόθεση».

 

Η Γερμανία ελπίζει ότι οι αποκαλύψεις θα δώσουν ώθηση στον αγώνα κατά του ξεπλύματος χρήματος και της φορολογικής απάτης και ότι τα κράτη που ευνοούν τέτοιες πρακτικές, θα αναγνωρίσουν ότι αυτές «δεν έχουν μέλλον».

 

«Ελπίζουμε ότι η σημερινή συζήτηση θα συμβάλει στο να αυξηθεί η πίεση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι ακολουθεί κατά γράμμα τη νομοθεσία, διαψεύδοντας τα έγγραφα που διέρρευσαν και τον φέρουν να εμπλέκεται σε μια υπόθεση φοροδιαφυγής επειδή ίδρυσε μια εταιρεία στις βρετανικές Παρθένες Νήσους εν μέσω του πολέμου με τους φιλορώσους αυτονομιστές.

 

«Νομίζω ότι είναι πιθανόν να είμαι ο πρώτος ανώτατος αξιωματούχος της Ουκρανίας που αντιμετωπίζει με τη μέγιστη σοβαρότητα τη δήλωση των περιουσιακών στοιχείων του, την πληρωμή των φόρων του και τα προβλήματα σύγκρουσης συμφερόντων, σεβόμενος πλήρως το ουκρανικό και το διεθνές δίκαιο» ανέφερε στη σελίδα του στο Facebook ο πρόεδρος Ποροσένκο

 

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας ανέφερε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Ποροσένκο διέπραξε κάποιο έγκλημα. Σημειώνεται ότι το όνομα του ουκρανού προέδρου είναι στα «έγγραφα του Παναμά». Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία στην οποία εμφανίζεται δικαιούχος, η Prime Asset Partners, είχε συσταθεί στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ομίλου επιχειρήσεών του για να πωληθεί η Roshen.

 

Ο υπουργός Πληροφοριών του Πακιστάν, Περβέζ Ρασίντ, έσπευσε να υπερασπιστεί τον πρωθυπουργό της χώρας, Ναουάζ Σαρίφ, ο οποίος φέρεται να διέθετε offshore εταιρείες.

 

«Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει με τα περιουσιακά του στοιχεία, να τα πετάξει στη θάλασσα, να τα πουλήσει, ή να συστήσει καταπίστευμα. Δεν υπάρχει εγκληματική πράξη, ούτε στη βάση του πακιστανικού νόμου, ούτε της διεθνούς νομοθεσίας» σημείωσε.

 

Απάντηση Παπασταύρου για τα Panama papers

 

Ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, σε ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι πρόκειται για τρία οικογενειακά ιδρύματα, τα οποία δεν συνέστησε ο ίδιος και δεν διατηρούσε οποιοαδήποτε ιδιοκτησιακή σχέση με αυτά.

 

Έρευνες υπόσχονται εποπτικές αρχές και κυβερνήσεις

 

Οι εποπτικές αρχές ορισμένων χωρών, εταιρείες και τραπεζικοί οργανισμοί των οποίων αναφέρονται στα περισσότερα από 11 εκατομμύρια έγγραφα υπόσχονται έρευνα για τις αποκαλύψεις.

 

Η Εποπτική Αρχή Χρηματοοικονομικών της Σουηδίας έχει έρθει σε επαφή με τις αρχές στο Λουξεμβούργο, για να ζητήσει πληροφορίες σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι ο τραπεζικός όμιλος Nordea βοήθησε πελάτες να δημιουργήσουν λογαριασμούς σε υπεράκτιους φορολογικούς παράδεισους. «Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις πληροφορίες» είπε ο επικεφαλής της FSA.

 

Η ρυθμιστική αρχή χρηματοπιστωτικών αγορών της Αυστρίας διερευνά κατά πόσον η Raiffeisen Bank International και Hypo Landesbank Vorarlberg ακολούθησαν τους κανόνες καθώς αναφέρθηκαν στα έγγραφα που διέρρευσαν.

 

 

Η ρυθμιστική αρχή της Νορβηγίας αναφέρει ότι η αποκάλυψη ότι η νορβηγική τράπεζα DNB βοήθησε πελάτες να στήσουν offshore εταιρείες στις Σεϋχέλλες θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα και σημείωσε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις.

 

Οι ολλανδικές αρχές θα διερευνήσουν τις κατηγορίες που σχετίζονται με την Ολλανδία. Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι φορολογικές αρχές θα διεξαγάγουν έρευνα για το «κατά πόσο υπάρχουν στοιχεία που σχετίζονται με επιβολή φόρων».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.