ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: Τα πραγματικά νούμερα είναι χειρότερα-Δεν ισχύει το πρωτογενές πλεόνασμα

20:20 - 08 Απρ 2016 | Οικονομία
ΔΝΤ: Τα πραγματικά νούμερα είναι χειρότερα-Δεν ισχύει το πρωτογενές πλεόνασμα
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζει να διαφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το αν τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί στο πλαίσιο της αξιολόγησης θα οδηγήσουν σε επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, η Κομισιόν θεωρεί ότι τα μέτρα, ύψους 5,4 δισ. ευρώ ή 3% του ΑΕΠ, είναι επαρκή για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018.

Ωστόσο, το ΔΝΤ θεωρεί ότι η Αθήνα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης μόλις του 1,5% του ΑΕΠ εάν υλοποιήσει τα μέτρα.

Το ΔΝΤ ζητά από τη Γερμανία και τις άλλες χώρες της Eυρωζώνης να συμφωνήσουν σε χαμηλότερους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος και να μειώσουν το βάρος του ελληνικού χρέους, αναδιαρθρώνοντας τα δάνεια που έχουν δώσει. Η Γερμανία μέχρι στιγμής εμφανίζεται απρόθυμη να συμφωνήσει σε σημαντική ελάφρυνση χρέους.

Το ΔΝΤ και η Ευρώπη διαφωνούν και για την τρέχουσα κατάσταση του ελληνικού προϋπολογισμού. Το ΔΝΤ αμφισβητεί την εκτίμηση της Αθήνας ότι έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,2% με 0,4% του ΑΕΠ το 2015.

Η Eurostat αναμένεται να επικυρώσει τις εκτιμήσεις της Ελλάδας αργότερα εντός του Απριλίου αλλά το ΔΝΤ εκτιμά ότι η πραγματική εικόνα είναι χειρότερη, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταβάλλει μέρος των οφειλών της προς προμηθευτές.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι ζωτικής σημασίας για τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Φινλανδία που λένε επί χρόνια ότι η «σφραγίδα» του ΔΝΤ είναι απαραίτητη για την αξιοπιστία του ελληνικού προγράμματος. Οπως επισημαίνει η WSJ, οι Γερμανοί δεν εμπιστεύονται την Κομισιόν να επιτηρεί μόνη της το πρόγραμμα, εκτιμώντας ότι οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών είναι υπερβολικά επιεικείς με τις χώρες του ευρωνότου.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο με στόχο να υπάρξει ένα προσχέδιο συμφωνίας πριν αποχωρήσουν οι αξιωματούχοι για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα.

 Η Ελλάδα χρειάζεται χρηματοδότηση πριν τον Ιούλιο, όταν και καλείται να αποπληρώσει χρέος ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η ανάγκη χρηματοδότησης ενδέχεται να επιδεινωθεί λόγω της κλιμάκωσης της προσφυγικής κρίσης.     

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.