ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ακίνητα: Καταργείται ο ΦΜΑΠ, νέος ενιαίος φόρος

10:54 - 22 Ιαν 2007 | Οικονομία
Την κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και την επιβολή ενός ενιαίου φόρου στα ακίνητα, ανακοίνωσε ο υπουργός Oικονομίας Γιώργος Aλογοσκούφης, σε μία κίνηση η οποία θα επηρεάσει περίπου 4 εκατ. φορολογούμενους.

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Πανελλήνιας Oμοσπονδίας Iδιοκτητών Aκινήτων (ΠOMIΔA) διευκρίνισε ότι η κατάργηση του ΦMAΠ θα περιλαμβάνεται στον τρίτο κύκλο φορολογικής μεταρρύθμισης που προγραμματίζει η κυβέρνηση για την επόμενη τετραετία. O ενιαίος φόρος περιουσίας, που σχεδιάζει να επιβάλλει η κυβέρνηση, αν η N.Δ. κερδίσει τις εκλογές, θα είναι ετήσιος και θα αντικαταστήσει τους φόρους και τέλη που επιβαρύνουν σήμερα την ακίνητη περιουσία όπως το τέλος ακίνητης περιουσίας, ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων ή ακάλυπτων χώρων, ο συμπληρωματικός φόρος από μισθώματα, τα τέλη οικοδομικών αδειών κ.λπ.

Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα (κτίσματα, χωράφια, οικόπεδα) ανεξαρτήτως της αξίας τους ή αν χρησιμοποιούνται για πρώτη, δεύτερη ή εξοχική κατοικία με μόνη πρόνοια για τα ακίνητα επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία και θα φορολογούνται με χαμηλότερο συντελεστή. Ενδέχεται ο συντελεστής να είναι 0,1% και να εφαρμόζεται στην αντικειμενική αξία του ακινήτου. 

Πάντως, σχετικά με τις μεταβολές που επέρχονται στην φορολόγηση των ακινήτων σε σημερινή του ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών επισημαίνει τα εξής:       

«Μιλώντας προχθές στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι στην τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης θα αντικατασταθούν οι διάφοροι φόροι που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία με ένα χαμηλό ενιαίο τέλος. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί απλοποίηση του συστήματοςκαι ελάφρυνση για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.Τα σενάρια που διακινούνται και οι ερμηνείες των δηλώσεων του Υπουργού δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.