ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕΚΤ: Το τέλος στο κινητό μειώνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας

21:30 - 09 Απρ 2016 | Οικονομία
ΕΕΚΤ: Το τέλος στο κινητό μειώνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας
Πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα της χώρας και των επιχειρήσεών της θα αποτελέσει ενδεχόμενη αύξηση του τέλους στην κινητή τηλεφωνία σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας Γ. Στεφανόπουλος στην εκπομπή της ΕΡΤ «ακριβώς στις 10» με τον Χρήστο Παγώνη και το Γιάννη Σκάλκο.

«Την ώρα που η Επιτροπή εξετάζει την διαμόρφωση ενός ενιαίου καθεστώτος ΦΠΑ εμείς με συζητάμε για το ειδικό τέλος. Είμαστε από τους λίγους με βαριά φορολογία από το 36% στο καρτοκινητό και στο 46% στα συμβόλαια. Μέσω των έμμεσων φόρων τοποθετείται η χώρα λανθασμένα και λιγότερο ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά. Πρέπει να καταργήσουμε το τέλος. Δεν μπορεί να μπαίνει τέλος στην τηλεφωνία» ανέφερε ο κ. Στεφανόπουλος και συμπλήρωσε: «Η φορολογία ΦΠΑ στην τηλεφωνία είναι στο 23% κι έχουμε τις φτηνότερες τιμές. Στις 3 χώρες. Υπάρχει μια στρέβλωση μόνο στην Ελλάδα υπάρχει ειδικό τέλος. Επιβλήθηκε τον Αύγουστο του 2009.Σε συνθήκες κατάργηση της περιαγωγής θα δίνεται ευκαιρία σε κάποιον να πουλά υπηρεσίες την χώρα χωρίς να φορολογείται».

 

Ο κ. Στεφανόπουλος υπογράμμισε ότι «σε ένα χρόνο καταργείται  η περιαγωγή. Η Ευρώπη υλοποιεί υπώρειες για όλη την ήπειρο. Η κινητή τηλεφωνία για την Ευρώπη είναι  κατάκτηση».

 

Το παράδοξο είναι ότι η νέα τεχνολογία 5G δίνει τη δυνατότητα να ψηφιοποιηθούν εργασίες των υπηρεσιών εσόδων του κράτους. Κι αυτό την ώρα που υπερφορολογείται το κινητό.  «Μπορεί κάποιος στο μέλλον να κατεβάζει την ηλεκτρονική ταμειακή του μηχανή στην ταμπλέτα κι έτσι η ΓΓΔΕ μπορεί να έχει ηλεκτρονική θέση στην εκκαθάριση των πληρωμών» είπε.

 

Όπως σημείωσε πλέον το κινητό είναι το βασικό μέσο επικοινωνίας. «Δίνει τρομερές δυνατότητες στις νέες επιχειρήσεις που εστιάζουν σε ένα διεθνοποιημένο ακροατήριο. Στην Ευρώπη δίνει ευκαιρίες καθώς οι εταιρίες γίνονται Ευρωπαϊκές, δίνονται ευκαιρίες σε Ελλάδα και Ευρώπη»

 

Σημείωσε μάλιστα ότι το 5G σε πέντε χρόνια θα είναι έτοιμο με επενδύσεις κατ’  έτος  σε δίκτυα και υπηρεσίες 250 εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει, όπως σημείωσε, να προσθέσει και τα 750 εκατομμύρια που επένδυσαν οι εταιρίες στην χώρα τα τελευταία 3 χρόνια.  Έτσι, σημείωσε, « θα μπορούμε να τοποθετήσουμε 5 εκατομμύρια έξυπνους μετρητές, θα έχουμε έξυπνα δίκτυα στον ηλεκτρισμό, στη ύδρευση το ίδιο το Smart σπίτι θα περνάει από το 5G. Με το ίδιο διαθέσιμο λειτουργικό κόστος θα το κάνουμε καλύτερα, πολλά πράγματα. Θέλουμε να διασύνδεουμε χιλιάδες συσκευές με το κινητό. Σε πέντε χρόνια θα είναι άλλο προϊόν. Θα έχουν πχ έξυπνα συστήματα στα αυτοκίνητα για την αποφυγή ατυχημάτων,  θα αυξάνουν τη διαδραστικότητα, τη διαδικασία συντήρησης. Κάποιες βιομηχανίες ήδη ετοιμάζονται» κατέληξε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.