ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαπραγμάτευση: Ο κατάλογος των νέων μέτρων που προωθούν κυβέρνηση-Θεσμοί

14:10 - 11 Απρ 2016 | Οικονομία
Διαπραγμάτευση: Ο κατάλογος των νέων μέτρων που προωθούν κυβέρνηση-Θεσμοί
Τα νέα μέτρα που αναμένεται να «αποδυναμώσουν» και άλλο τον Έλληνα φορολογούμενο έρχονται ως «τσουνάμι» σε όλα τα επίπεδα και κινούνται εναντίον όλων υπό την έννοια ότι οι έμμεσοι φόροι και μάλιστα σε ήδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης χτυπούν όλα τα κοινωνικά στρώματα ανεξαιρέτως.

Ασφαλιστικό και αφορολόγητο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Όπως αναφέραμε σε προηγούμενη ανάρτησή μας, κύριες και επικουρικές συντάξεις θα υποστούν βαθιές τομές, ενώ και οι νέες κλίμακες του φόρου σε συνδυασμό με την εισφορά αλληλεγγύης θα χτυπήσουν τα εισοδήματα από 9.500 ευρώ ως 27.000. Ωστόσο υπάρχει και το αφορολόγητο που στο καλύτερο σενάριο, (αυτό της κυβέρνησης) προσθέτει 100 ευρώ φόρο εάν μειωθεί στα 9.100 ευρώ και στο χειρότερο, (αυτό των δανειστών) προσθέτει 300 ευρώ φόρο καθώς πέφτει στα 8.100 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, παρά τη μείωση στις αντικειμενικές αξίες, δεν έχουν να περιμένουν καμία ουσιαστική μείωση.

Αντίθετα, θα υπάρξουν αυξήσεις στον φόρο των ακινήτων και μάλιστα της τάξης των 200 εκατομμυρίων. Σχεδόν δηλαδή τα διπλάσια από τα έσοδα που περιμένει η κυβέρνηση από την αύξηση στα καύσιμα.

Η αύξηση στα καύσιμα στο καλύτερο σενάριο (αυτό που υπάρχει για την ώρα) θα είναι περί τα πέντε λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή της βενζίνης στην Αττική για παράδειγμα θα πάει από 1,33 ως 1,38 ευρώ / λίτρο. Αντίστοιχα το πετρέλαιο κίνησης θα κινηθεί (στην Αττική) από 1,05 ως 1,08 ευρώ/ λίτρο.

Και ακόμα η λίστα γεμίζει. Τις τελευταίες ημέρες, όσο δηλαδή πλησιάζουμε στη συμφωνία, βγαίνουν από το συρτάρι φόροι σε ποτά και τσιγάρα. Η αύξηση για τους καπνιστές μεταφράζεται σε 0,20 ευρώ ως και ένα ευρώ το πακέτο, ανάλογα με τη σημερινή τιμή.

Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο αναζητά και άλλους πόρους προκειμένου να εξοικονομηθούν έσοδα πάντα στο πλαίσιο της αυξανόμενης φορολογίας.

Ένας από αυτούς είναι η αύξηση του φόρου στο φυσικό αέριο.

Εδώ ποσοστό δεν υπάρχει, αλλά συνήθως η αύξηση ακολουθεί τις τιμές του πετρελαίου.

Νέα χαράτσια έρχονται στην κινητή τηλεφωνία με στόχο την είσπραξη επιπλέον 50 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο η αύξηση αυτή είναι πολύ πιθανό να απορροφηθεί από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Ο κατάλογος δεν σταματάει εδώ καθώς έρχεται χαράτσι και για όσους έχουν επιλέξει τη συνδρομητική τηλεόραση, με στόχο και εδώ περίπου τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Όλα τα παραπάνω μέτρα έχουν διαρρεύσει έως και σήμερα Δευτέρα 11/4/2016.

Αυτό σημαίνει πως για τη συμφωνία με το ΔΝΤ και ύστερα με ΔΝΤ και Βρυξέλλες για την αναδιάρθρωση του χρέους, θα έρθουν κι άλλα και εκεί θεωρείται βέβαιο ότι θα επανέλθει στο τραπέζι πιο πιεστικά η μείωση των κρατικών δαπανών που δεν θα σημάνει τίποτε άλλο από μειώσεις μισθών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.