ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: Υποβάθμιση εκτιμήσεων για παγκόσμια ανάπτυξη

16:12 - 12 Απρ 2016 | Οικονομία
ΔΝΤ: Υποβάθμιση εκτιμήσεων για παγκόσμια ανάπτυξη
Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη, το ΔΝΤ αναμένει μια ήπια ανάπτυξη 3,2%, σχεδόν αντίστοιχη με πέρυσι και κατά 0,2% χαμηλότερη από την προηγούμενη εκτίμηση τον Ιανουάριο του 2016, στο update του Παγκόσμιου Οικονομικού Outlook.

Η ανάκαμψη αναμένεται να ενισχυθεί από το 2017 και μετά, κυρίως λόγω των αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων οικονομιών, καθώς οι συνθήκες στις οικονομίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αρχίζουν σταδιακά να εξομαλύνονται.


Οι εκτιμήσεις για τις ΗΠΑ έχουν υποβαθμιστεί στο 2,4% από το 2016 (χαμηλότερα κατά 0,2%) και στο 2,5% το 2017.


Αλλά, επισημαίνει ότι η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί και τα ρίσκα για τα σενάρια ασθενέστερης ανάπτυξης έχουν γίνει πιο απτά. Ο εύθραυστος συνδυασμός αυξάνει την επείγουσα ανάγκη μιας ευρείας πολιτικής απάντησης, για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την διαχείριση των τρωτών σημείων.


Η ανάπτυξη των προηγμένων οικονομιών προβλέπεται να παραμείνει σε μέτρια επίπεδα, αντίστοιχα με το 2015. Οι δυσμενείς δημογραφικές τάσεις, η χαμηλή ανάπτυξη της παραγωγικότητας, και τα "κληροδοτήματα" από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, συνεχίζουν να εμποδίζουν μια πιο εύρωστη ανάκαμψη της δραστηριότητας.


Ενώ η πολύ διευκολυντική νομισματική πολιτική και οι χαμηλότερες πετρελαϊκές τιμές θα υποστηρίξουν την εγχώρια ζήτηση, η ακόμη χαμηλή εξωτερική ζήτηση, η περαιτέρω ανατίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας –ιδιαίτερα στις ΗΠΑ- και οι κάπως πιο αυστηροί όροι χρηματοδότησης θα επιβαρύνουν την ανάκαμψη.

 

Στην ευρωζώνη, ο κίνδυνος για τις προσδοκίες του πληθωρισμού αποτελεί μια ανησυχία εν τω μέσω μεγάλων υποχρεώσεων αποπληρωμής χρέους σε διάφορες χώρες.


Η προβλεπόμενη ανάκαμψη της ανάπτυξης το 2017 (3,5%) και στον υπόλοιπο ορίζοντα προβλέψεων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, καθώς η ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες αναμένεται να παραμείνει μέτρια, αντίστοιχα με την αποδυνάμωση της δυνητικής ανάπτυξης.


Ενώ η ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές και οικονομίες, εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει την μερίδα του λεόντος για την προβλεπόμενη παγκόσμια ανάπτυξη το 2016, οι προοπτικές για τις χώρες παραμένουν άνισες και γενικά ασθενέστερες σε σχέση με τις δύο τελευταίες δεκαετίες.


Η απειλή της συγχρονισμένης επιβράδυνσης, η αύξηση των ήδη σημαντικών πτωτικών ρίσκων και ο περιορισμένος χώρος κινήσεων πολιτικής σε πολλές οικονομίες, απαιτούν τολμηρές πολυμερείς ενέργειες για την τόνωση της ανάπτυξης και τον περιορισμό των κινδύνων σε αυτό το κρίσιμο στάδιο της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Σε περίπτωση που μια σημαντική υστέρηση στην ανάπτυξη απειλήσει να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, μια συλλογική αντίδραση μακροοικονομικής πολιτικής θα χρειαστεί. Οι φορείς χάραξης πολιτικής στις μεγαλύτερες οικονομίες, θα πρέπει να προσδιορίσουν προληπτικά, επιπλέον ενέργειες πολιτικής που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα εάν υπάρξουν ενδείξεις ότι τα παγκόσμια ρίσκα είναι έτοιμα να υλοποιηθούν.


Για να αντιμετωπιστούν οι εν δυνάμει παρατεταμένοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι χώρες εξαγωγής εμπορευμάτων και οι αναδυόμενες αγορές με ισχυρά θεμελιώδη αλλά που είναι αρκετά επιρρεπείς σε κρίσεις, μπορεί να χρειαστεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο μεταρρυθμίσεων στο παγκόσμιο δίχτυ οικονομικής ασφάλειας. Παραμένει επίσης επιτακτική ανάγκη σε παγκόσμιο επίπεδο, να συμπληρωθεί και να εφαρμοστεί το πρόγραμμα ρυθμιστικών μεταρρυθμίσεων.


Λίγες χώρες σήμερα φέρουν το κύριο βάρος των πρωτογενών επιδράσεων με συχνά περιορισμένη χωρητικότητα και δημοσιονομικό περιθώριο. Μια συντονισμένη παγκοσμίως πρωτοβουλία θα πρέπει να υποστηρίξει τις προσπάθειές τους, καθώς και πολυμερείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, θα επαναξιολογούν πώς μπορούν καλύτερα να διοχετεύσουν τους πόρους στους τομείς με μεγαλύτερη ανάγκη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.