ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ.Γ. Καταπολέμησης Διαφθοράς:Οι φόροι στα καπνικά έχουν γιγαντώσει το παραεμπόριο

20:42 - 18 Απρ 2016 | Οικονομία
Γ.Γ. Καταπολέμησης Διαφθοράς:Οι φόροι στα καπνικά έχουν γιγαντώσει το παραεμπόριο
Θα σπάσει τελικά ο φαύλος κύκλος υπερφορολόγησης-λαθρεμπορίου τσιγάρων;

Την αντίθεσή του στην αύξηση του ειδικού φόρου στα τσιγάρα εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης, στο πρόσφατο συνέδριο «Παράνομοι δρόμοι διακίνησης στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο» που οργάνωσαν στη Ρώμη τα Think Tanks "Priorità Cultura" και "Institute for International Affairs".

 

Οι συνεχείς αυξήσεις στη φορολόγηση των προϊόντων καπνού έχουν γιγαντώσει το παραεμπόριο, δήλωσε ο Γιώργος Βασιλειάδης, στον απόηχο των σεναρίων που θέλουν να επιβάλλεται νέα αύξηση –υπ’ αριθμόν 8 από το 2010– στη φορολογία των τσιγάρων.


Έξαρση του λαθρεμπορίου από τις συνεχείς αυξήσεις φόρων


Επικαλούμενος πρόσφατες έρευνες, ο Γιώργος Βασιλειάδης ανέφερε ότι η υψηλή φορολογία, σε συνδυασμό με τη διαρκή μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και την ευαίσθητη γεωγραφική θέση της χώρας ευθύνονται για τη ραγδαία έκταση που έχει λάβει το λαθρεμπόριο καπνικών. Στη χώρα όπου το 86% της Μέσης Σταθμισμένης Λιανικής Τιμής (ΜΣΛΤ) ενός πακέτου είναι φόροι, το 22% των τσιγάρων που κυκλοφορούν στην αγορά, ήτοι 4 δισ. τεμάχια, είναι παράνομα.

 

Ενδεικτικό, τόνισε ο κ. Βασιλειάδης, είναι το παράδειγμα του 2013. Η χρονιά, δηλαδή, κατά την οποία στην Ελλάδα σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στους φόρους επί των καπνικών και κατά την οποία τη χώρα «έπνιξαν» τα λαθραία τσιγάρα με το παραεμπόριο να καταγράφει κατακόρυφη άνοδο της τάξης του 26%.

 

Την πενταετία 2008-2013, κατέληξε, η κατανάλωση λαθραίων προϊόντων καπνού αυξήθηκε κατά 400%, με δυσμενέστατες συνέπειες αφενός στην υγεία των καταναλωτών και αφετέρου στην εύθραυστη ελληνική οικονομία.


Καταστροφικός ο αντίκτυπος του λαθρεμπορίου καπνικών στην οικονομία


Σε μία οικονομία που κλυδωνίζεται από την ύφεση, η παράνομη διακίνηση και πώληση προϊόντων καπνού δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Όπως τα συνόψισε ο κ. Βασιλειάδης, περισσότερα από 8 εργοστάσια παραγωγής τσιγάρων στη χώρα μας έχουν κλείσει, καθώς επίσης πάνω από 10.000 περίπτερα και καταστήματα ψιλικής. Επιπλέον, 150 κέντρα διανομής έχουν χρεοκοπήσει, με τη συνολική απώλεια σε θέσεις εργασίας να ανέρχεται στις 25.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα του 25% σε ανεργία. Την ίδια ώρα, η νόμιμη αγορά τσιγάρων έχει συρρικνωθεί στο μισό, ενώ τα διαφυγόντα έσοδα για το Κράτος ανέρχονται ετησίως σε περισσότερα από €700 εκατ.

 

Αντίδραση από τον κλάδο των περιπτερούχων


«Επί ποδός πολέμου» βρίσκονται από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του κλάδου λιανικής πώλησης καπνικών αντιδρώντας στο ενδεχόμενο νέας φορολόγησης. Με επιστολές τους στον Τύπο προειδοποιούν ότι η αγορά δεν θα αντέξει όγδοη αύξηση στην εξαετία. Εγκαλούν τον πρωθυπουργό για αθέτηση της υπόσχεσής του να καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο και θυμίζουν στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη παλαιότερες δηλώσεις του περί υπερβολικής φορολόγησης του κλάδου των καπνικών, καθώς και εκτίμησής του ότι οποιαδήποτε πολιτική περαιτέρω αύξησης είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

 

Την ίδια πολιτική ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς χαρακτήρισε στην ομιλία του «καταστροφική και βλακώδη».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.