ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κλείδωσε το σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ

18:34 - 19 Απρ 2016 | Οικονομία
Κλείδωσε το σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ
Με ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας μέχρι το τέλος του 2016 έκλεισε στη συνάντηση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των θεσμών που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συμφωνία για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ.

 Η διαδικασία θα ξεκινήσει με την ψήφιση του νέου νόμου -προς αντικατάσταση του προγούμενου που προέβλεπε την ιδιωτικοποίηση του 66% - που θα προβλέπει την μεταβίβαση του 51% στον έλεγχο του Δημοσίου, με το υπόλοιπο 49%, ποσοστό τουλάχιστον 29% σε στρατηγικό επενδυτή και 20% στο Χρηματιστήριο.

 

Στο νομοσχέδιο θα ρυθμίζονται και όλα τα θέματα που συνδέονται με την αποζημίωση της ΔΕΗ. Τον Ιούνιο θα πρέπει να βγει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και στα τέλη του έτους η ολοκλήρωση της διαδικασίας.

 

Σε ότι αφορά στη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική και χονδρική αγορά, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι υπήρξε συμφωνία για το σχέδιο των δημοπρασιών (ΝΟΜΕ). Η σχετική εισήγηση για τις ποσότητες και τις τιμές θα γίνει από τη ΡΑΕ ενώ οι δημοπρασίες θα διεξαχθούν με υπουργική απόφαση. Το πραγματικό άνοιγμα της αγοράς σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους θα γίνει μέσω κοινοπρακτικών σχημάτων μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών.

 

Αναφέρουν μάλιστα ότι εκτός από την Εdison με τον επικεφαλή της οποίας είχε συνάντηση σήμερα ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, συζητήσεις γίνονται με εταιρίες από το Ισραήλ, τη Ρωσία αλλά και τις ΗΠΑ.

 


Χ.Λ

 

Τελευταία τροποποίηση στις 21:29 - 19 Απρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.