ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ασανσέρ» ο λογαριασμός των νέων μέτρων

12:54 - 20 Απρ 2016 | Οικονομία
«Ασανσέρ» ο λογαριασμός των νέων μέτρων
Με τη συζήτηση για το δημοσιονομικό σενάριο μεταξύ του κουαρτέτου και της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας να είναι σε εξέλιξη από το πρωί, είναι εμφανές ότι πλέον ο λογαριασμός των 5,4 δισ. που θα αποστελλόταν σταδιακά στους φορολογουμένους πλέον θα δοθεί άμεσα.

Και μπορεί η Κυβέρνηση να περιμένει τη Εurostat για να χτυπήσει το δημοσιονομικό success story της κυβέρνησης Σαμαρά λόγω των χειρισμών στο θέμα των συμβάσεων για τους αυτοκινητόδρομους αλλά και να στηρίξει τη δική της επιτυχημένη πορεία το 2015,  δύσκολα θα αποφύγει την πίεση για να πάρει τα μέτρα που λογάριαζε να θεσμοθετήσει το 2017 για το 2018 και αφορούσαν έμμεσους φόρους κτλ.

Το μόνο που προσπαθεί, είναι να γίνει μόνο μια αναφορά σε δέσμευση για λήψη πρόσθετων μέτρων εφόσον το 2018 δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 εκ. προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση. Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, τόνισε ότι η κυβέρνηση σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται από τώρα να αποδεχθεί να ψηφίσει μέτρα τα οποία θα λειτουργήσουν ως «κάβα», για την περίπτωση αποτυχίας να επιτευχθούν οι στόχοι του 2018.
Μάλιστα, σχετικό μήνυμα απέστειλε χθες ο πρωθυπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Στο πλαίσιο αυτό, το Μαξίμου εμφανίζεται έτοιμο να αποδεχθεί να συμπεριληφθεί στην υπό διαμόρφωση συμφωνία, ότι η ελληνική πλευρά συμφωνεί στην υποχρέωση λήψης πρόσθετων μέτρων. Όμως, το τελικό όριο υποχωρήσεων «θα διατυπωθεί όταν ανοίξουν όλα τα χαρτιά στο τραπέζι», όπως αναφέρεται σχετικά. Ιδανικά, η κυβέρνηση θα επιθυμούσε το όλο θέμα να κλείσει με μια γενική αναφορά στην προοπτική λήψης μέτρων, ωστόσο οι εταίροι απαιτούν δεσμεύσεις προκειμένου να καλυφθούν οι στόχοι.

Χθες, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη ανέφερε ότι για την πρόταση περί πρόσθετων μέτρων η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα και περιμένει να αποσαφηνισθεί σήμερα, σε μια πλήρη επανάληψη της διαπραγμάτευσης. Πάντως, προκειμένου να αποκρούσει την πιθανή επιμονή των εκπροσώπων των θεσμών σε άμεση ψήφιση των επιπλέον μέτρων, η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνει και νομικούς λόγους, οι οποίοι αναφέρουν ότι δεν προβλέπεται από το ελληνικό νομικό σύστημα ψήφιση νόμων για μελλοντική ισχύ.

Γ.Α.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:01 - 20 Απρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.