ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θ.Φέσσας: «Εφικτό σενάριο» η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος

15:10 - 20 Απρ 2016 | Οικονομία
Θ.Φέσσας: «Εφικτό σενάριο» η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος
Ως «εφικτό σενάριο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Θεόδωρος Φέσσας, την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, μιλώντας από το βήμα της 3ης Ετήσιας Οικονομικής Διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) με θέμα «Προκλήσεις για την Ανάπτυξη», σημειώνοντας ότι η βασικότερη προϋπόθεση είναι να αλλάξει το μείγμα πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Μάλιστα, σημείωσε ότι το μείγμα πολιτικής δεν είναι προβληματικό μόνο σε ό, τι αφορά την παρούσα κυβέρνηση, αλλά σε όλες τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις.

 

Αναφερόμενος στην υπερφορολόγηση, ο κ. Φέσσας τόνισε ότι μία τέτοια λύση «δεν δίνει κίνητρο ούτε στον εργαζόμενο, ούτε στον επιχειρηματία, ούτε στην κοινωνία για δημιουργία πλούτου. Οι επιχειρήσεις ακόμη και να μείνουν στη χώρα - αν δεν μετεγκατασταθούν ή κλείσουν - υπάρχουν πολλά παραδείγματα (καπνός, ΦΠΑ) που αποδεικνύουν ότι όσο ανεβαίνουν οι φορολογικοί συντελεστές μειώνονται τα έσοδα».

 

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η συμμετοχή του καθενός στην καταβολή του φόρου είναι το πρόβλημα. «Αν δεν διευρυνθεί η φορολογική βάση», συνέχισε ο πρόεδρος, «εάν δεν πληρώσουν όλοι αυτό που τους αναλογεί και αν δε σταματήσει η φοροκλοπή δεν γίνεται να λυθεί το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και η ηλεκτρονική διασταύρωση είναι ο καταλληλότερος μηχανισμός», όπως είπε.

 

«Σαφώς πρέπει ο πλούσιος να συμμετέχει περισσότερο στη φορολόγηση, αλλά να ορίσουμε ποιος είναι αυτός. Κανείς δεν πληρώνει ευχάριστα επιπλέον χρήματα αλλά πρέπει όλοι να βοηθήσουμε σε αυτήν την στιγμή τη χώρα», σημείωσε.

 

Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Φέσσας τόνισε ότι πρέπει «να είναι εκτεταμένες και να τις διαχειρίζεται ένας φορέας».

 

Μάλιστα, επεσήμανε την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές που δίνουν ώθηση στην οικονομία και τέλος να υπάρξει ασφάλεια δικαίου και φιλοεπιχειρηματική πρακτική.

 

Μαρία Μιχάλη

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.