ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαπραγμάτευση: Αγεφύρωτες διαφορές Θεσμών-κυβέρνησης; - Τι αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

20:52 - 20 Απρ 2016 | Οικονομία
Διαπραγμάτευση: Αγεφύρωτες διαφορές Θεσμών-κυβέρνησης; - Τι αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι
«Βόμβες» ρίχνουν αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες για τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, καθώς όπως όλα δείχνουν, υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές, ενώ θέμα έχει προκύψει και με τις διαφορετικές θέσεις μεταξύ των θεσμών για το ζήτημα του χρέους.

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται έναν ανώτερο αξιωματούχο οι δανειστές παραμένουν χωρισμένοι σε πολλά… στρατόπεδα όσον αφορά το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με τον ίδιο αξιωματούχο να κάνει λόγο για τεράστιες διαφορές μεταξύ των θεσμών και των κρατών μελών της Ευρωπαίκής Ένωσης.

Σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο, δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, αλλά αυτό εάν υπάρξει σημαντική πρόοδο στο τακτικό Eurogroup της Παρασκευής. Βέβαια ο ίδιος ο αξιωματούχος δεν δείχνει πολύ σίγουρος για το εάν είναι αυτό πιθανό να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.

Εκτός από το χρέος, σοβαρή εμπλοκή υπάρχει και στο θέμα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου με τον ίδιο αξιωματούχο να επισημαίνει πως η ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο έχει μεγάλη διαφορά από τις θέσεις των θεσμών.

Για το θέμα των επιπρόσθετων προληπτικών μέτρων που ζητούν οι δανειστές, σημειώνει πως το θέμα είναι να νομοθετηθούν αυτά τα μέτρα και να μην εφαρμοστούν εκτός εάν πέσουν έξω τα δημοσιονομικά.

Η πορεία όμως της διαπραγμάτευσης για τον αξιωματούχο δεν είναι τόσο απλή και θα περάσει αρκετός καιρός. Όπως σημειώνει για να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να ψηφιστεί το ασφαλιστικό, το φορολογικό νομοσχέδιο, το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, αλλά και να νομοθετηθούν τα επιπρόσθετα μέτρα. Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο αξιωματούχο αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα μήνα.

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις των κόκκινων δανείων

Υπάρχει απόσταση ακόμη με τους θεσμούς για τα κόκκινα δάνεια, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Η συζήτηση διακόπηκε στις 19:20 μετά από τέσσερις ώρες διαπραγματεύσεων και αναμένεται να συνεχιστεί μετά από μία ώρα περίπου.

Υπενθυμίζεται ότι τα κόκκινα δάνεια είναι ένα από τα μεγαλύτερα "αγκάθια" για την επίτευξη συμφωνίας για ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οι δανειστές ζητούν την πώληση ενήμερων και μη δανείων, με ελάχιστες μόνο εξαιρέσεις σε σχέση με την πρώτη κατοικία.

Η κυβέρνηση, από την άλλη, επιδιώκει συμφωνία για μια μεταβατική περίοδο, ώστε να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες για την οικονομία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.