ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι ΣΔΙΤ δεν απειλούν με εκτροχιασμό το έλλειμμα

13:53 - 21 Απρ 2016 | Οικονομία
Οι ΣΔΙΤ δεν απειλούν με εκτροχιασμό το έλλειμμα
Μία σημαντική είδηση προκύπτει από τη σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τα δημοσιονομικά στοιχεία της περιόδου 2012-2015. Ο λόγος για την εξαίρεση από το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης των συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, όπως ρητά αναφέρεται στην έκθεση της ελληνικής Αρχής.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι οι ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) δεν απειλούν με εκτροχιασμό τα δημοσιονομικά μεγέθη, το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα κάτι που θα συνέβαινε εάν αυτές ταξινομούνταν εντός γενικής κυβέρνησης.

 

Το τελευταίο διάστημα είχαν εκφραστεί ανησυχίες, ότι η ταξινόμηση των ΣΔΙΤ στον «ισολογισμό» της γενικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της εναρμόνισης με αυστηρότερους κανονισμούς της Eurostat (για την ταξινόμηση των ΣΔΙΤ και των συμβάσεων παραχώρησης στο έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης) θα οδηγούσε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

 

Εν τέλει, ο κίνδυνος αυτός, μετά τη σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, έχει αποσοβηθεί. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα έργα ΣΔΙΤ που αξιολογήθηκαν και τίθενται εκτός γενικής κυβέρνησης, είναι:

 

  • Δύο έργα ΣΔΙΤ των 24 σχολείων Αττικής που υπεγράφησαν τους μήνες Απρίλιο και Μάιο 2014
  • Το έργο ΣΔΙΤ τηλεματικής Αστικών συγκοινωνιών που υπεγράφη τον Ιούνιο του 2014 και έχει ολοκληρωθεί.
  • Το έργο ΣΔΙΤ ηλεκτρονικού εισιτηρίου αστικών συγκοινωνιών που υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2014 και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της χρονιάς.
  • Το έργο ΣΔΙΤ απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας που υπεγράφη τον Ιούνιο του 2015 και υλοποιείται σήμερα.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:27 - 21 Απρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.